1e klasse E

19 oktober 2019 15:00

Scheidsrechter

G. (Gerlof) Gils

Blauw Wit – Winsum 3-2 (0-0)                                                                             zaterdag 19 oktober 2019

Bij Blauw Wit ontbrak de matchwinner van vorige week Arjen Boonstra vanwege een lichte blessure. Zijn broer Floris Boonstra begon weer op zijn vertrouwde positie in de aanval. Dion Rooze keerde na een week afwezigheid ook weer terug op het middenveld. Ten slotte stond aanvoerder Bob Schepers gewoon aan de aftrap ondanks zijn wissel vorige week na amper tien minuten spelen vanwege een blessure. Het elftal van trainer Bert Hollander begon de wedstrijd in de wetenschap dat de tegenstander en tevens koploper Winsum slechts één tegentreffer had geïncasseerd in de eerste vier wedstrijden. De thuisploeg begon met vertrouwen aan de wedstrijd en kon via een overwinning op gelijke hoogte komen met de Groningers. Na vijf minuten opende Kayin Kleefstra het vuur op de lange doelman van Winsum, die de bal uit het doel hield. Een vrije trap van Bas Koetstra verdween net over het doel na een kwartier. Een aantal minuten later was aanvoerder Bob Schepers voor het eerst gevaarlijk op rechts, zijn poging werd gestopt. Blauw Wit kreeg op deze manier een aantal mogelijkheden, Winsum speelde vanuit de reactie. Doelman Kevin Wilpstra kreeg in de eerste helft slechts één schot op doel.

In de kleedkamer tijdens de pauze was het gevoel dat Blauw Wit de wedstrijd onder controle had, maar dat het team wel bij de les moest blijven in de tweede helft tegen sluipmoordenaar Winsum. De bezoekers met Rogier Krohne in de hoofdrol en snelle vaardige spelers er om heen worden vanzelf gevaarlijk. Na een klein uurtje op de klok werd Winsum via een uitstekende vrije trap tussen de laatste lijn van Blauw Wit en de keeper dreigend. Wouter Bloem kwam ineens uit voor Wilpstra en kwam met de aanvaller in botsing. De boomlange arbiter trok een gele kaart en gaf een strafschop. Die werd overtuigend afgemaakt door Krohne, 0-1! Uiteraard een domper voor de gastheren, die enige tijd nodig hadden om zich weer op te laden om op zoek te gaan naar een goed resultaat. Winsum kreeg meer vat op de wedstrijd en gaf een fase lang weinig weg en zat overal goed tussen. Onder leiding van aanvoerder Marcel Pannekoek centraal achterin bij de gasten stond de organisatie als een huis.

Bert Hollander bracht met Pavel Usakov een extra aanvallende impuls in de ploeg en dat pakte in het resterende deel van de wedstrijd uitstekend uit. Na ongeveer 80 minuten kwam Kleefstra naar binnen en leek de bal te gaan plaatsen in de verre hoek. Hij bediende echter verrassend Wiebe Bakker perfect op maat in het strafschopgebied van de tegenstander. De middenvelder nam de bal aan en rondde af over de keeper heen, 1-1! Ineens zat de thuisclub weer helemaal in de wedstrijd, maar kon het zeer kort van de gelijkmaker genieten. Binnen een minuut lag de bal aan de andere kant van het veld alweer in het net. Een geniale pass van Krohne werd al dan niet geraakt door Bloem en verdween achter Wilpstra, 1-2! Een mokerslag voor Blauw Wit en de kans op een resultaat tegen het goed georganiseerde Winsum leek in de slotfase een onmogelijke opgave te worden. Enkele minuten later stond wederom de gelijkmaker op het scorebord. Schepers passeerde buitenom zijn opponent en knalde de bal in de korte hoek tegen de touwen, 2-2! De gelijkmaker werkte blijkbaar als doping, want de promovendus ging op zoek naar meer. Voordat de blessuretijd in ging ontstond door pressie een overtal situatie. Schepers besloot de bal af te geven op Boonstra op rechts. Hij nam de bal mee en plaatste de bal op kenmerkende wijze in het net, 3-2! Een mooi moment voor zijn honderdste competitie doelpunt. De staf en spelers in de dug-out sprongen op en de blijdschap bij de spelers in het veld was uiteraard ook enorm. De uitslag had zelfs nog hoger kunnen uitvallen. In blessuretijd kreeg het team nog twee grote kansen. Kleefstra kreeg een lage voorzet vanaf rechts, maar schoof de bal in de handen van de keeper. Ten slotte kreeg invaller Sander Hoekstra ook een uitgelezen mogelijkheid om zijn eerste doelpunt in het vlaggenschip te maken, maar hij schoot tegen de benen van de sluitpost aan.

Uiteraard was Blauw Wit zeer content met de overwinning tegen de koploper en daarmee is de start van de competitie natuurlijk geweldig. Met tien punten uit vijf wedstrijden is Blauw Wit in de top van de ranglijst terug te vinden. Volgende week speelt Blauw Wit een uitwedstrijd in en tegen Balk. De laatste ontmoeting tussen beide teams eindigde overigens in een 2-0 overwinning voor de thuisploeg op 21 oktober 2017. Balk kent een moeizame start met vier punten uit de eerste vijf wedstrijden, maar er werd wel gewonnen uit bij Drachtster Boys met 1-3 afgelopen zaterdag. Dat was ongetwijfeld de meest beladen wedstrijd van de afgelopen speelronde, na het ontslag van trainer Hans van der Ploeg al na vier wedstrijden. Zonder hem leed Drachtster Boys al de vierde nederlaag van dit seizoen! De 0-6 overwinning van SVI in en tegen Groningen viel natuurlijk ook op.