0 - 1

Blauw Wit '34 1

1e klasse E

21 september 2019 14:30

Drachtster Boys – Blauw Wit 0-1 (0-1)                                                                  zaterdag 21 september 2019

De eerste speelronde van de competitie begon met een regionale derby op Sportpark Drachtster Bos. In de openingsfase van de wedstrijd werd duidelijk dat er twee ploegen waren die vanuit hun eigen kracht het spel wilden maken. Blauw Wit kreeg in eerste instantie wel de gelegenheid om de opbouw te verzorgen en Drachtster Boys had geregeld moeite om het positiespel van de Leeuwarders te onderbreken. De gastheren kwamen in het eerste deel van de wedstrijd wel in de buurt van het vijandelijke doel, maar de precisie ontbrak nog. Na ruim een kwartier zorgde een geweldige splijtende pass van Kayin Kleefstra vanaf eigen helft voor direct gevaar. Bob Schepers kon met de bal vanaf rechts het strafschopgebied in richting keeper Jouke Bosje. Schepers twijfelde geen moment en schoot hard langs de doelman raak, 0-1! Uiteraard een geweldige start voor de club die op spectaculaire wijze promoveerde via de nacompetitie en daardoor terugkeert in de 1e klasse.

Drachtster Boys speelde voor rust al vrij aanvallend. Sicco Bouwer en Robin Zuidema wisselden veel van positie en met name Bouwer kroop ook vaak naar binnen om aanspeelbaar te zijn. De organisatie en coaching van Blauw Wit werd zodoende een aantal keren getest. Het centrale duo bestaande uit Sjorick Bootsma en Martijn Barto zorgden er vaak voor dat het ijverige middenveld met Dion Rooze, Wiebe Bakker en Jens de Jager de slag vaak wonnen. Mede door het afwisselende spel van de thuisclub kwam Blauw Wit af en toe wel in de problemen, maar wist die vaak op tijd op te lossen door in of rond de eigen zestien handelend op te treden. Eenmaal werd Hassan echter niet afgestopt door het middenveld en zijn schot werd net onder de lat overgetikt door Wilpstra. Via een snel genomen vrije trap werd via een lange bal Zuidema niet afgevlagd voor buitenspel waardoor een goede kans ontstond. Wilpstra kwam op tijd uit zijn doel, verkleinde het daarmee en keerde de inzet van de vleugelspeler.

Een aantal keren kon Blauw Wit de opponent pijn doen door vanuit de counter uit te breken. Wel of niet buitenspel van Pavel Usakov een aantal keren of een eindpass die niet aankwam betekende geen grote kansen uiteindelijk. Captain Schepers liet meer dan eens linksachter Erik Lourens zijn hielen zien, maar de voortzetting van hem en of de aansluiting van zijn medespelers kon nog verbeterd worden. Vlak voordat beide ploegen de kleedkamer konden opzoeken was het mede door de arbiter van dienst nog even spannend voor de gasten. Barto won zonder een overtreding te maken een kopduel, maar kreeg toch een vrije trap tegen net buiten de zestien. Bouwer krulde de bal schitterend op de lat, tot opluchting van Wilpstra en zijn team.

Oefenmeester Hans van der Ploeg was blijkbaar niet tevreden met de prestatie van zijn elftal in de eerste helft getuige zijn twee wissels in de pauze. Bouwer en linksachter Lourens bleven achter in de kleedkamer. Aziz Geyik en Frank Harmens waren hun vervangers. Blauw Wit kwam uiteraard met vertrouwen de box uit en speelde een kwartier lang na de rust het beste deel van de wedstrijd. Er werden geen kansen weggegeven, de controle was aanwezig en er werden een aantal kansen gecreëerd. De mooiste aanval van de wedstrijd stierf na 55 minuten in schoonheid. Schepers speelde Kleefstra in op zijn geliefde nummer 10 positie, daarna werd de opgekomen Spindelaar gezocht op de flank. Hij stak de sprintende Schepers weg in de zestien, die vervolgens de bal terugtrok op Kleefstra na een overstapje van Pavel Usakov. Kleefstra zag zijn inzet op de lat eindigen.

Na deze fase kwam Drachtster Boys steeds beter in hun spel. Het team raakte ogenschijnlijk meer aan elkaar gewend en kon vaak lang druk houden op de tegenstander mede door vele standaardsituaties op de helft van de tegenstander. Discutabele beslissingen van scheidsrechter Baar pakten gedurende de wedstrijd vaak goed uit voor de thuisclub, al waren het zeker geen cruciale keuzes. Een aantal duikelingen in de slotfase werden bijvoorbeeld niet beloond met een strafschop.

Opgelegde kansen werden niet uit eigen kracht voortgebracht, omdat de passing en scherpte voor de goal onvoldoende aanwezig waren bij de withemden. De grootste kans van de wedstrijd was ongetwijfeld voor de boomlange spits Rob Schokker. Een bal die van richting werd verandert en de lat kuste viel aan de zijkant van het doel onverwachts vlak voor zijn voeten. Zijn inzet met de onderkant van zijn schoen ging echter tegen de paal en daarna verdween het gevaar door wederom attent reageren van Wilpstra. Aan de andere kant van het veld konden Kleefstra en invaller Arjen Boonstra het duel wellicht beslissen, maar beiden kwamen niet tot scoren. Met Boonstra als aanspeelpunt en de andere invallers Bas Koetstra en Sander Hoekstra gokte Blauw Wit uiteraard op een snelle tegenaanval, maar mogelijkheden volgden er niet of nauwelijks meer.

Blauw Wit overleefde ook het slotoffensief van de gastheren. In de blessuretijd kreeg Kleefstra net buiten het strafschopgebied tot verbazing van velen een vrije trap tegen en een gele kaart getoond. Vele stilstaande situaties en voorzetten vanaf met name de rechterkant van Drachtster Boys werden gedurende de wedstrijd onschadelijk gemaakt door Wilpstra en ook zeker via het hoofd van Barto. De assistent trainer en tevens speler speelde bijna een perfect debuut als centrale verdediger van de Leeuwarders. Met zijn inzicht, timing en voetballend vermogen, op een wellicht ongewone positie, is hij een belangrijke schakel in het veld. Na bijna honderd minuten klonk eindelijk het verlossende fluitsignaal en zodoende gaan de 3 zwaarbevochten punten mee naar Leeuwarden. Drachtster Boys had zeker op basis van de tweede helft een goal en daarmee een gelijkspel verdiend.

Volgende week komt het Oranje Nassau van trainer Erwin Heerlijn op bezoek. De laatste ontmoeting tussen beide clubs eindigde overigens in een 2-3 overwinning voor de bezoekers uit Groningen op 28 oktober 2017. Destijds aanvoerder Jaap Oostra en Floris Boonstra waren trefzeker.