Blauw Wit bespaart Frisia een grote nederlaag

Groep 1 112

14 september 2019 17:00

Scheidsrechter

B. (Bert) Agricola

Blauw Wit – Frisia 4-2 (2-0)                                                                        zaterdag 14 september 2019

Wederom een thuiswedstrijd in de beker voor Blauw Wit tegen een stadsgenoot. Frisia met een flink aantal nieuwe gezichten kwam naar sportpark Wiarda. Laat in de middag met een mooi zonnetje erbij werd er afgetrapt, in de wetenschap dat beide teams al geplaatst zijn voor de volgende ronde in de knock-out fase van de beker. Aan beide kanten konden meerdere spelers niet starten of niet vanaf de start beginnen, ook met de competitiestart in aantocht uiteraard.

De eerste doelpoging kwam van de gasten. Na vijf minuten kon Tarik Bourakba schieten vanuit een vrije trap, maar Kevin Wilpstra werd niet verrast. Aan de andere kant was het even later Bob Schepers die zijn schot gekeerd zag worden door reserve doelman Zunnenberg. In het eerste deel was het voor beide teams zoeken naar de juiste vorm van de dag. Het vizier stond nog niet op scherp bij de thuisploeg. Meerdere schoten van Kayin Kleefstra, Dion Rooze en Schepers verdwenen over en naast. Even later verdween de bal bijna in het doel toen Zunnenberg op merkwaardige wijze onder de bal door ging. Na een kwart wedstrijd werd de ban gebroken door de aanvoerder. Wiebe Bakker zorgde er voor dat Schepers kon uithalen vanaf ongeveer 20 meter, 1-0!

Gelijk hierna werden de bezoekers van de Magere Weide gevaarlijk. Een hoge voorzet vanaf links van de Bon werd opnieuw voorgegeven voorbij de tweede paal door Kuipers. Spits Noel Wever kon aannemen en schoot via een speler van Blauw Wit over het doel. De gastheren waren blijkbaar niet geschrokken, want de marge werd een minuut later al vergroot. Linksbuiten Kleefstra kreeg de bal van Schepers, kapte zijn tegenstander uit en schoot beheerst en geplaatst raak, 2-0! Na ruim een half uur besloot Bourakba het nog maar eens te proberen buiten het strafschopgebied, maar het harde schot ging een meter naast. Het duel leek al voor de rust te worden beslist. Een korte corner werd door Schepers hard voorgegeven, echter ging de bal via Martijn Barto op de lat en over de goal. Kleefstra dacht even later een assist te geven op een ploeggenoot van hem, maar Bakker en Schepers liepen elkaar in de weg waardoor de kans slechts resulteerde in weer een hoekschop.

Nadat scheidsrechter Agricola voor de start van de tweede helft had gezorgd duurde het wel een minuut of tien voor de volgende doelkans. Er ontstond eindelijk een mogelijkheid voor Pavel Usakov om te scoren. Kleefstra sprintte op links zijn tegenstander er uit en ging met de bal richting doel. Hij bediende Usakov met buitenkant voet, de keeper voorkwam daarna dat Usakov doelpuntenmaker werd. Barto vond dat niet erg, want zodoende kon hij weer naar voren voor een standaardsituatie. Opnieuw verdween zijn inzet hard op het aluminium ditmaal met het hoofd. Enkele minuten later kreeg de piepjonge Usakov een niet te missen kans via zijn aanvoerder. Een geweldige steekbal achter de verdediging van Frisia zorgde ervoor dat hij ongehinderd richting Zunnenberg kon, die bleef staan en Usakov schoof de bal binnen voor 3-0!

Frisia stuurde een groot deel van de tweede helft verdediger Douwe Wim Terpstra naar voren en probeerde er uiteraard nog wat van te maken. Spits Wever bracht de spanning terug met een rake kopbal na ruim een uur spelen via een goede voorzet vanaf rechts, 3-1! Trainer Bert Hollander voerde in de tweede helft drie wissels door, Sander Hoekstra, Arjen Boonstra en Gert Jan Spindelaar kregen voldoende speeltijd. Met zijn eerste geslaagde actie kon Arjen Boonstra vanaf rechts collega aanvaller Spindelaar in stelling brengen, 3-1! Blauw Wit kreeg in het restant van de wedstrijd enorm veel kansen om een grote uitslag op het scorebord te zetten. Het profiteerde optimaal van de chaos achterin bij de gasten, die man op man speelden. De invallers op de backs spraken bovendien geen Nederlands en konden hun tegenstanders nauwelijks in bedwang houden. De licht geblesseerde Boonstra had wanneer hij topfit was zeker een aantal goals en assists kunnen bijschrijven. Het publiek zag kort voor tijd letterlijk nog een zeldzaam hoogstandje. Rechtsback Jens de Jager gaf op gevoel een fijne voorzet op de vrijstaande Spindelaar. Hij probeerde via een geslaagde omhaal zijn tweede te maken, maar zag de bal hard over het doel gaan. Frisia leek door een uitgespeelde aanval van Blauw Wit via Boonstra en Spindelaar dan toch nog een tegentreffer te incasseren, maar Hoekstra schoot van dichtbij tegen de keeper aan. In plaats van een grotere overwinning, viel de zege lager uit door een tweede doelpunt van Wever aan de andere kant. Hij bepaalde de einstand op 4-2!

Al met al uiteraard een prima beker poule voor Blauw Wit. Met drie overwinningen door naar de volgende ronde en meer dan voldoende aanknopingspunten om er een mooi seizoen van te gaan maken op het niveau waar het thuishoort. Aan Bert Hollander en zijn selectie de taak om onder andere de fouten uit het spel te halen en vanuit eigen kracht tot resultaten te komen. Wat daar bij zou kunnen gaan helpen is de installatie van vijf camera’s langs het veld onlangs. Of de beelden van de wedstrijd tegen Frisia beschikbaar zullen zijn is op dit moment niet bekend. Ongetwijfeld zal er tijdens de competitie gebruik van gemaakt kunnen worden. Zowel voor het team om verder te ontwikkelen als voor publiek en spelers om momenten terug te kijken. Ook het Frisia van trainer Marcel Valk gaat dus door naar de volgende ronde met zes punten. Het elftal zal ongetwijfeld zich verbeteren met de spelers die niet beschikbaar waren en als doel hebben om mee te doen voor de prijzen in de tweede klasse op zondag. De sfeer in de kantine was bijzonder goed met spelers van verschillende teams uit de stad. Polo’s van Blauw Wit, Frisia, FVC, Leeuwarder Zwaluwen en zelfs SSS uit Marssum waren lange tijd zichtbaar.

Volgende week begint de competitie in de 1e klasse E. Blauw Wit lijkt op voorhand een lastige competitiestart te hebben met tegenstanders die zeker een rol gaan spelen in deze competitie. De Leeuwarders starten volgende week uit tegen Drachtster Boys. De laatste ontmoeting tussen beide clubs eindigde overigens in 6-1 voor de thuisploeg op 21 april 2018. Rob Schokker scoorde maar liefst vier keer en Arjen Boonstra scoorde namens Blauw Wit.