‘Blauw Wit verslaat Drenthina en speelt finale tegen VEV’

2 - 0

Drenthina 1

1e klasse/2e klasse 1E - 2I/J

8 juni 2019 14:30

Blauw Wit – Drenthina 2-0 (0-0)                                                                                             zaterdag 8 juni 2019

Vol vertrouwen begon Blauw Wit, na de 0-7 overwinning in en tegen Bedum, thuis tegen Drenthina op een stormachtig sportpark Wiarda. De Leeuwarders hebben al diverse keren dit seizoen gespeeld met veel wind en regen, maar hadden dit uiteraard niet verwacht in juni tijdens de nacompetitie. Het was dan ook aftasten in het begin van het duel tussen beide teams. Drenthina speelde tegen BCV gedurfd met een 3-3-4 opstelling en dwong een verlenging en penaltyserie af. Normaliter speelden zij in de competitie veelal verdedigend en op de counter. Blauw Wit moest dus met twee scenario’s rekening houden. De eerste mogelijkheid was voor Drenthina. Kees Plaatje was op rechts zijn tegenstander kwijt, maar Kevin Wilpstra kwam enthousiast uit zijn goal en redde de situatie.

Hierna volgde een fase waarin Blauw Wit een aantal kansen kreeg. Sjorick Bootsma kon ongestoord een aantal meters opschuiven en besloot zijn geluk te beproeven. De knal van afstand werd gepareerd door de keeper na een lastige stuit. Uit de hoekschop volgde een heerlijk schot van Kayin Kleefstra. Keeper Yannick Berends toonde een uitstekende redding. Na een kwart wedstrijd volgde de grootste kans voor de thuisploeg. Aanvoerder Bob Schepers kon scoren na een lage voorzet van Floris Boonstra vanaf links. Schepers schoot de bal voor een vrijwel leeg doel echter op de paal.

Blauw Wit leek op voorsprong te komen vanuit een corner. Dion Rooze volleerde de bal binnen met binnenkant voet, maar arbiter Paul Lips constateerde een lichte overtreding van Bootsma. Een domper voor het ambitieuze Blauw Wit, dat een minuut later wederom bijna kon juichen. Tien minuten na zijn gemiste kans ging Schepers op avontuur. Zijn dribbel naar binnen bereikte zijn eindpunt bij Floris Boonstra. Die schoot hard en geplaatst enkele centimeters naast het aluminium.

Tijdens de rust was er vooral de teleurstelling aan Blauw Wit zijde. Opgelegde kansen werden niet benut en met het wisselen van helft was dat niet het plan. In de tweede helft kwam Blauw Wit juist beter aan voetballen toe tegen de wind in, waar in de eerste helft veel ballen over de lijnen verdwenen. Er kwam geen snelheid in het spel en scheidsrechter Lips floot relatief vaak.

In minuut 53 was het dan eindelijk raak voor de gastheren. Arjen Boonstra stuurde Wiebe Bakker weg met een formidabele pass. Bakker wist wel raad met deze kans en scoorde de belangrijke openingstreffer, 1-0! Bij Drenthina kwamen in de tweede helft onder andere de boomlange Ruben Kemperink en Stefan Holties in het veld. Vijf minuten voor het einde was het nog even schrikken voor het elftal van trainer Bert Hollander en het aanwezige publiek. Een knal van ver buiten het strafschopgebied leek de kruising in te vliegen. Kevin Wilpstra was met een uitmuntende redding de redder in nood. Na dit moment moest Blauw Wit scherp blijven met de twee reuzen van Drenthina in de voorhoede. Mede door de wind werden zij echter niet meer bereikt en was Drenthina niet bij machte om een gevaarlijk slotoffensief te organiseren. Vlak voor de blessuretijd gooide een invaller van de thuisclub het duel definitief in het slot. Kleefstra lanceerde vanuit een vrije trap Ferron Prosje op weg naar de goal. Hij nam de hoge bal op de juiste manier mee en rondde formidabel af, 2-0! Met Prosje in de selectie heeft Blauw Wit in de nacompetitie zowaar een heuse joker in handen getuige zijn twee goals als invaller.

Al met al dus een prima overwinning van Blauw Wit tegen een stugge tegenstander. Volgende week wacht de finale op neutraal terrein tegen de winnaar van het duel tussen DESZ en VEV. Deze wedstrijd werd gespeeld op dinsdag 11 juni in verband met de verloren bekerfinale van VEV tegen Flevo Boys, 0-7! VEV heeft het duel met DESZ in de verlenging gewonnen met 1-2! Zaterdag 15 juni om 15:00 spelen Blauw Wit en VEV ’67 in Bergum tegen elkaar om een plekje in de 1e klasse. Beide teams waren afgelopen seizoen actief in die competitie. VEV eindigde op de laatste plaats en degradeerde dus rechtstreeks. Blauw Wit verloor in de halve finale van de nacompetitie en kan nu dus via dezelfde route weer promotie afdwingen!