Wijma, R

Accommodatie

Onbekend

Zaterdag 5 maart 2016

Tegen het onderaan staande Groen Geel kwam de reeks van vier overwinningen op rij tot een abrupt einde. De ene week van koploper Balk winnen betekent niet, dat de rode lantaarn drager uit Groningen een gemakkelijke prooi voor de Leeuwarders zou worden. Het tegendeel stond er rond half vijf op het scorebord van “Sportpark Wiarda”. De felverlicht cijfers gaven een negatieve eindstand voor de gastheren aan. De drie punten waren voor de bezoekers. Hoe kon dat nu gebeuren vroeg iedereen zich bij Blauw Wit af.

Veel balbezit betekent per definitie niet, dat je de betere ploeg bent. Je moet creatief en op de beslissende momenten effectief zijn. En dat ontbrak er op deze middag bij de mannen van Jansen en v.d. Ree aan. In de openingsfase hoefde doelman Vogel slechts één keer in actie te komen. Precies op tijd stompte hij de bal voor de inkomende Oostra vandaan. Nadat een vrije trap van Miftari probleemloos weggewerkt was, werd niet veel later de alarmbel bij de gasten geluid. Een vliegend schot van diezelfde Miftari werd echter door de keeper bekwaam over de lat getikt. In de twintigste minuut betekende de combinatie Ludwig Eppinga het eerste wapenfeit van stadjers. De kopbal van laatstgenoemde leverde niets op. Twee minuten later kreeg Musliu door Miftaria de openingstreffer op een presenteerblaadje aangeboden. Het rollertje verdween twee meter naast het doel. Wanneer je zelf verzuimt om te scoren dan ligt een tegendoelpunt altijd op de loer. En dat kwam er in de 26e minuut. Na hands van Oostra schoot Olde Monnikhof via de muur raak. Een lucky goal, maar het betekende wel de 0-1. De gastheren raakten meer en meer de regie kwijt en mochten niet klagen toen Kerstig, met alleen Dijkstra nog voor zich, slordig naast schoot. Ludwig leek de score vlak voor de thee te verdubbelen, maar zag tot zijn ontzetting de bal op de paal eindigen. Kersing bezorgde Blauw Wit op slag van rust een nog grotere kater, toen hij een splijtende pass simpel in het Leeuwarder doel kon schuiven (0-2).

Na de hervatting kreeg van der Zee vanuit het niets een vrije schietkans aangeboden. Dijkstra redde bekwaam. De blauwwitte vlam ontbrandde enigszins, nadat Arjen Boonstra voor Musliu in het veld was gekomen. De bezoekers werden teruggedongen op eigen helft. Omdat de thuisclub niets wist te creëren, bleef de voorsprong van Groen Geel probleemloos intact. Ze kregen zelfs kansen op meer. Ludwig vuurde via Ganzevoort naast, Kersing vond de keeper op zijn weg en invaller Veldhuis was besluitloos na een rush van zo’n 30 meter. De voor Floris Boonstra in het veld gekomen Vladik Drakopulo liet zien hoe het wel moest. Hij stond nog maar amper binnen de lijnen toen hij een voorzet van Arjen Boonstra bekwaam binnentikte (1-2). Blauw Wit zette aan voor een slotoffensief, dat slechts één kans opleverde. Een kogel van Boonstra werd door de attente Vogel tot corner verwerkt. En daarmee was de koek op.

Verslag: D.S. Drijver.