Mannen zaterdag, 1, 1e klasse E

20 februari 2016 14:30

Scheidsrechter

Mesbah, C.

Tijdens de stadsderby was de assistent trainer van Buitenpost een aandachtige toeschouwer. Hij zag de thuisclub een gedegen wedstrijd spelen die verdiend drie punten opleverde. In het Oosten van de provincie wilde men niets aan het toeval overlaten. De nederlaag, die de ploeg van René v.d. Weij aan het begin van de competitie op Wiarda leed, diende rechtgezet te worden. Men wil zich in de top vijf nestelen en daarvoor moest er wel eerst met de promovendus afgerekend worden. Dat de schrijver van Kort voor aanvang daar niet helmaal gerust op was, laat hij dan ook duidelijk in de voorbeschouwing blijken.

Zijn twijfels waren niet geheel ongegrond. De Leeuwarders namen vanaf het eerste fluitsignaal het initiatief. Op het moeilijk te bespelen veld lieten ze de bal vaardig rondgaan en de gastheren, die in voorwaartse richting vaak balverlies leden, moesten terug. Hun speldenprikje, een op het oog gevaarlijk lijkend schot van Pijacker, er zat namelijk een vervelende stuit in de bal, werd toch nog een gemakkelijke prooi voor de attent keepende Blauw Wit doelman. Na veertien minuten kwam de bovenliggende partij verdiend op voorsprong. Greogoria reageerde alert op een pass van Miftaria en als een streep eindigde zijn schot in de bovenhoek. Doelman v.d. Laan kon slechts figureren. Omdat de Leeuwarders de tegenstander weinig ruimte lieten, duurde het tot de 24eminuut eer de gastheren enigszins gevaarlijk werden. De via de as van het veld oprukkende Ruben Boekhout knalde van zo’n 20 meter via de buitenkant van de paal naast. De bezoekers waren niet onder de ondruk en hadden pech, dat een schot van v.d. Ree na een afgeslagen aanval, centimeters naast ging. Ondanks de moeilijke omstandigheden, het waaide stevig en het begon steeds harder te regenen, bleef het een boeiende wedstrijd. Nadat een schot van Musliu was gekraakt, schoot Boekhout via het uitgestoken been van een Blauwwitter naast. De thuisclub bleef aan de gelijkmaker ruiken en een pegel van van Leijen eindigde op de vuisten van Waterlander. Tien minuten voor de rust had de mee opgerukte Oostra pech toen hij een voorzet van Miftari rakelings over schoot. Dat het bij de thuisclub niet echt lekker liep mag blijken uit de gele kaarten die van Leijen en Ruben Boekhout, beide na een pittige overtreding, voorgeschoteld kregen. Berisha ontsnapte een prent, toen hij de Blauw Wit keeper buiten de zestien, wel heel opzichtig torpedeerde.

Ook de tweede helft verliep niet zoals men dat bij Buitenpost graag had gezien. Miftari scoorde na acht minuten spelen zelfs de 0-2, maar de gretige Greogoria stond hinderlijk buiten spel. Dit feestje ging dus niet door. Twee minuten daarna maakte de keeper van de gasten een keiharde kopbal in twee instanties onschadelijk. Toen de rook na het opstootje dat daarna ontstond was opgetrokken, kon Berisha met rood op zak vertrekken. Voor Domingos Vemba was er geel. De man meer situatie leverde Blauw Wit niet direct voordeel op. De twee wissels die v.d. Weij doorvoerde bezorgden de Leeuwarders enige hoofdbrekers, maar al snel herpakten ze zich. Het spel was echter te onnauwkeurig om het ontmantelde Buitenpost pijn te doen. Dat veranderde toen Sewgobind en Musliu door hun verdediging gleden. Keeper v.d. Laan voorkwam met een katachtige reactie de 0-2. Dat een verschil van één doelpunt heel erg broos is, toonde Olijve twintig minuten voor tijd aan. Waterlander kon pareren en zag tot zijn genoegen, dat Bos meters hoog overschoot. De gebroeders Boonstra, zij kwamen voor respectievelijk Miftari en Musliu binnen de lijnen, kregen de kansen om de wedstrijd te beslissen. Floris strandde na een pass van Rijpma op de onpasseerbare keeper, schoot daarna voorlangs en toen hij vrij baan kreeg, speelde hij de bal te ver voor zich uit. Vlak voor tijd gaf Arjen het goede voorbeeld. Sewgobind zette voor en op het harde schot was de doelwachter  nu wel kansloos (0-2). Buitenpost mocht niet mopperen, dat de schade niet verder opliep. Sewgobind miste de kracht om v.d. Laan voor de derde keer te passeren en een voorzet van Arjen eindigde in niemandsland.

Voor zaterdag staat regen en wind wederdienende, de uitwedstrijd tegen koploper Balk op het programma. Iedereen in het blauwwitte kamp is benieuwd hoe deze krachtproef af gaat lopen.

Verslag: D.S. Drijver.