28 november 2015 14:30

Scheidsrechter

Bouw, J.W.

Bron: Tweenul.nl

Oranje Nassau had zelf weinig moeite met Blauw Wit ’34 uit Leeuwarden en stadgenoot Groen Geel verraste met een prima 1 – 1 gelijkspel bij koploper ASV Dronten. Hierdoor is Oranje Nassau nu koploper in de 1e klasse E.
door Bert Postma

Oranje Nassau moest deze middag weer eens uitwijken naar het kunstgras in verband met de slechte toestand van hun hoofdveld. De regen van afgelopen nacht gaf het laatste zetje om weer een afkeuring tot gevolg te hebben. Niet leuk voor het publiek, niet voor de spelers en niet leuk voor de sponsoren die hun borden bij het hoofdveld hebben staan en dus niet in beeld kwamen bij de reportage van RTV Noord.

Dat de bezoekers uit Leeuwarden hier minder moeite mee hadden vertelde trainer Kees Jansen, want hun hoofdveld heeft ook zo’n namaak grasmat. Echter Oranje Nassau traint er ook op en geen van beide ploegen had er dus voordeel bij. Dat ON niet onder de indruk was van de vierde plaats waarop Blauw Wit verbleef bleek al snel vanaf de door ON genomen aftrap. Dat Ezra Schrijvers bij de eerste de beste aanval buitenspel stond was jammer, anders had het heel snel 1 – 0  kunnen staan. Het eerste echte gevaar was er echter in de 10e minuut van Blauw Wit toen een schot vlak over de lat van het ON doel vloog. Het eerste wapenfeit van ON was er eigenlijk pas in de 25e minuut toen Robert Pomstra iets te hoog mikte. Eigenlijk viel het een beetje tegen dat Oranje Nassau pas in de 35e minuut er een strafschop, gegeven door de goed fluitende scheidsrechter J.W.Bouw uit Peize, voor nodig had om op voorsprong te komen. Zo’n buitenkansje liet Ezra Schrijver zich niet ontnemen en hij scoorde dan ook hard en zuiver vanaf de elfmeterstip 1 – 0. Dennis v/d Ree van Blauw Wit was het met dit geheel niet eens en liet dat Bouw dat ook duidelijk weten. Te duidelijk schijnbaar, want hij kreeg het gele prentje voor ze’n neus getoverd. Blauw Wit toch even aangeslagen moest vijf minuten later de volgende tegenslag incasseren toen na een vloeiende aanval van ON, Mats Woldhuis een prachtige voorzet verzilverd zag worden door een prachtige kopbal van Rhobin Brander. 2 – 0. In blessuretijd voor rust had Brander dit nog kunnen herhalen, maar zijn kopbal vloog net langs de voor ON verkeerde kant van de paal.

In de tweede helft werd de wedstrijd, overigens zeer sportief, wat pittiger, wat in de 59e minuut geel opleverde voor Dhirin Sewegobind na een pittige overtreding op Ezra Schrijver. Na 15 minuten wisselde Patrick Zwart Mats Wolthuis voor Bob Poorta. Dat je dan een doelpunt kunt verwachten heeft Poorta in de laatste wedstrijden laten zien. Binnenkomen en dan scoren. Eerst moesten er echter nog een paar kansen door het af en toe slordige ON gemist worden. In de 18e minuut liet Robert Pomstra een droomkans liggen door de bal naast het lege doel  te schuiven en een minuut later liepen Brander en Poorta elkaar in een gelijke situatie in de weg. Robert Pomstra wilde toch scoren, maar deed dat op de verkeerde manier en scoorde een gele kaart voor commentaar op de leiding. Niet de eerste keer en niet al te slim dus. Dit soort kaarten zijn totaal onnodig en kunnen je later opbreken. De wedstrijd leeft en Ezra liet bij vlagen weer enorme staaltjes van zijn techniek zien en in de 26e minuut kopt Erwin Pomstra net over uit een van de voortreffelijk genomen corners van Ard Veenhof. Trainer Kees Jansen wil iets forceren en paste een dubbele wissel toe. Dennis v.d.Ree en Oane Rijpma verlieten het veld en erin kwamen Jordi Metz en Menno de Jong. Dat even later Kassim Bizimana bijna een grote fout in de Blauw witte verdediging afstrafte zou het verkeerde effect gehad hebben. Toen echter doelman Karsten Waterlander een minuut later ook in de fout ging en de bal knullig verspeelde  aan Bop Poorta, had deze geen moeite om weer aan de verwachting te voldoen. 3 – 0. Wedstrijd gespeeld en in de invallende duisternis was het aan doelman Alex van Stralendorff te danken dat  in de 40e minuut Blauw Wit niet alsnog op 3 – 1 kwam.