Scheidsrechter

Wit, R.W. de

Foto´s: Anne Waterlander (X-lent Fotografie)

Zaterdag 17 oktober 2015

Vorig seizoen eindigden de polderbewoners op de negende plaats in de Eerste Klasse D (Oost). Het puntentotaal bedroeg 33. En dat mag je als promovendus gedegen noemen. De ambities voor dit seizoen zijn naar boven bijgesteld. Meer punten bemachtigen en eventueel promotie bewerkstelligen. Met de eerste periodetitel op zak ligt het op 25 juni 1962 opgerichte ASVD, nu asv Dronten, op een goede koers. Dat de ranglijst na negen wedstrijden wordt aangevoerd, totaal werden er 22 punten in de wacht gesleept, was mooi meegenomen. Het verschil met de gastheren bedroeg vijf punten. Voor hen was winnen het devies.

Dat de thuisclub reeds in de eerste minuut de leiding zou gaan nemen had eigenlijk niemand verwacht. De door Musliu genomen hoekschop werd door doelman Kampjes precies voor de voeten van v.d. Ree gestompt. Die bedacht zich geen moment en schoot beheerst raak (1-0). Dronten herpakte zich direct en richtte het vizier op het doel van Waterlander . Het eerste kansje was voor v.d. Meer die na een scherp aangesneden vrije trap in kon koppen. De keeper van de thuisclub was het eindstation. De snelle Welles, hij bezorgde Rijpma de gehele eerste helft handen vol werk, forceerde in de elfde minuut de tweede hoekschop voor de bezoekers. Bij de eerst paal kon Breemhaar de door Besselink genomen corner  ongehinderd inknikken (1-1). De vaardig combinerende gasten lieten hierna zien waarom ze tot de topteams van de eerste klasse behoren. Omdat het collectief van de Leeuwarders voldoende tegenwicht gaf, ontspon zich een interessant voetbalgevecht. Een tweetal vrije schoppen leverden Waterlander geen problemen op. Besselink en de Groot slaagden er niet in om hem te verschalken. Een omdat de Boer twee keer het doel te hoog zocht duurde het tot de 38e minnut eer de man aan het scoreboord opnieuw aan de slag kon. De Groot kopte subtiel raak uit eenfree kick. (1-2). Met een miraculeuze redding zorgde de doelwachter van Blauw Wit er voor, dat de achterstand niet groter werd. Vlak voor rust vond Besselink de geheel vrijstaande v.d. Meer die keihard inschoot. Het uitgestoken been van Waterlander voorkwam, dat het verschil op twee kwam. In de extra tijd van het eerste bedrijf werden aan de andere kant, na een fraaie rush van Greogoria, inzetten van Floris Boonstra en v.d. Ree ternauwernood geblokt. Een teken, dat het vuur bij de gastheren nog voldoende brandde.

Dat de gevaarlijke en behendige Welles aan de kant van Dronten tijdens de tweede helft van positie wisselde kwam bij velen als onbegrijpelijk over. Bij Blauw Wit werd de gaspedaal verder ingedrukt en via snelle aanvallen werd de goal van Kampjes opgezocht. Met de voet wist hij de gelijkmaker van Boonstra te voorkomen. Na 51 minuten vond Musliu na een fantastische steekpass van Sewgobind wel het net. De neutrale grensrechter had echter buitenspel geconstateerd, waardoor het feestje niet doorging. Intussen werd het al aardig donker en op verzoek van de arbiter werden de lichten ontstoken. Na iets meer dan een uur spelen maakte Arjen Boonstra zijn opwachting in de voorhoede van de hoofdstedelingen. Hij stond nog maar net binnen de lijnen of de gelijkmaker was een feit. De broer van reageerde heel attent toen de keeper de snelheid van de bal niet goed inschatte. Beheerst schoof hij de 2-2 binnen. Er was toen nog genoeg tijd voor beide partijen om de volle winst te pakken. Gescoord werd er echter niet meer. De grootste kans was er in de slotseconden voor Dronten. Met gevaar voor lijf en leden sprong Rijpma voor de bal die over het doel caramboleerde. Na een sterk tweede bedrijf zou een nederlaag wel een erg wreed zijn geweest voor de gastheren.