Kucera, J.

Dinsdag 19 mei 2015 staat sinds gisteravond in de clubanalen als DE dag waarop Blauw Wit ’34 C1 promotie naar de 2e divisie realiseerde. Een unieke prestatie in de blauw-witte geschiedenis! En een enorme prestatie van het team, want in twee seizoenen doorstomen van Hoofdklasse naar 2e divisie getuigt van grote voetbalklasse.

Na de uitwedstrijd van vorige week treffen we nu op ons eigen Wiarda opnieuw Olde Veste C1.

Het is droog, het zonnetje schijnt, er staat een stevige wind en vooral …… de tribune zit bommetjevol met toeschouwers. Wat een fantastische ambiance om voor te mogen spelen. Kippenvel.

Dat dit de jongens inspireert zien we al in de eerste minuut. Na een voorzet van Bauke krijgt Jens een prachtige schietkans. Zijn schot mist nog precisie en gaat een halve meter naast.

Olde Veste speelt de eerste helft met de wind mee en vooral bij corners wordt dit voordeel uitgenut. Die draaien dan gemeen voor en zorgen voor veel gevaar. Dat leidt al vroeg in de wedstrijd tot bijna een eerste doelpunt als de bal wordt ingekopt, maar het is Steinar die de bal van de lijn haalt.

Nadat Hidde vanuit een voorzet van Remco hoog over knalt is het in de achtste minuut al raak. Uit een ingooi van Steinar komt Koen in balbezit. Hij versnelt langs de zijlijn en speelt dan Bauke aan op de penaltystip. Die neemt aan, legt de bal klaar en schiet dan vlak langs de keeper de bal laag in het doel: 1-0. Wat een droomstart. Vroeg op voorsprong en weer een evenwichtig doelsaldo.

Al vlot dreigt Olde Veste echter weer gelijk te komen. Na een slippertje van Thimo moet Maurits een corner weggeven. Die wordt door Chris bijna in eigen doel gestompt, maar het is Jens die de bal nog voor de doellijn weet weg te rossen.

Het is nu onze beurt voor een aanval. Een solo van Joost wordt uiteindelijk op twintig meter van het doel door middel van een overtreding gestopt. Jens neemt de vrije trap. Hard en halfhoog schiet hij de bal naast.

In de tegenstoot krijgt Olde Veste op vrijwel gelijke afstand voor ons doel een makkelijk gegeven vrije trap. De hoge bal wordt door Chris slechts half weggewerkt, waarna Tygo een corner moet weggeven. Die komt opnieuw hoog voor, maar nu zit Chris er goed bij en stompt de bal weg. Joost krijgt de bal in de voeten en speelt breed naar Thimo. Die speelt Hidde aan op het middenveld. Met het oog van een timmerman geeft Hidde een steekbal op maat aan Remco. Die sprint zijn tegenstander er met gemak uit, gaat op de keeper af en schuift de bal dan onder de keeper door in het doel: 2-0.

Vlak voor rust krijgen we nog één grote kans. Een verre uittrap van Chris landt in de voeten van Jens. Die verlengt naar Bauke, waarna een steekbal op Remco volgt. Remco neemt de bal in de loop mee en schiet dan hard op doel. De bal gaat net over.

Met tegengestelde belangen komen beide ploegen na rust weer het veld op. Olde Veste wil natuurlijk zo snel mogelijk de aansluitingstreffer maken en wij hebben belang bij een nog veiliger marge. Maar vooral willen beide ploegen niet een tegentreffer om de oren krijgen. Dit maakt dat er enigszins met de rem erop gespeeld wordt.

Wij krijgen als eerste de kans op een doelpunt. Nadat de keeper van Olde Veste een corner van Koen weer over de achterlijn bokst, mag Thimo vanaf de andere zijde een corner nemen. Die landt bij de tweede paal pardoes voor de voeten van Bauke. Die is zo verrast, dat hij de bal maar half raakt en daarom naast schiet.

Olde Veste begint de tegenaanval met een lange bal op hun spits. Die gaat een sprintduel met Thimo aan en stormt ons strafschopgebied binnen. Thimo verovert met een keurige sliding de bal, de tegenstander gaat plat en heel Olde Veste roept om een strafschop. Die krijgen ze uiteraard niet.

Waar Olde Veste de gemakkelijke goal niet krijgt, krijgen wij die wel. Onze tegenaanval lijkt zonder resultaat te stranden, maar Jordi zet zoveel druk op de verdediging van Olde Veste dat de aanval alsnog succesvol wordt. Bij het uitverdedigen verdwijnt de bal via een eigen speler met een prachtige boog over de keeper in eigen doel: 3-0.

Met nog twintig minuten op de klok moet dit de Vorentscheidung wel zijn. Olde Veste is in ieder geval duidelijk aangeslagen en moet deze enorme dreun verwerken. Bij ons gaat de rem er af. Met opnieuw een verre uittrap bereikt Chris Tygo. Die speelt breed naar Jordi. Hij legt de bal terug op Jens, waarna de bal diep gaat op Remco. Zijn schot spat uiteen op de rug van een tegenstander.

We krijgen nog meerdere corners die echter allemaal niet tot een volgend doelpunt leiden. Ook een vrije trap van Maurits van ruim veertig meter levert geen goal op, hoewel de keeper zich tot het uiterste moet inspannen om zijn kanonskogel mét stuit uit het doel te houden.

Vijf minuten voor tijd gooit Olde Veste definitief de handdoek. De zege is binnen en promotie naar de 2e divisie is een feit.

Als de scheidsrechter de wedstrijd eindigt vliegen spelers, trainers en leiders elkaar in de armen en kan er gefeest worden. Eerst op het veld en daarna, met gebak, in de kleedkamer.

De kroon is op een fantastisch en succesvol seizoen gezet. Als nieuwkomer meteen op de tweede plaats eindigen in de competitie, derde worden op een sterk bezet toernooi in Almere, vervolgens winnaar van de Challenge Pokal in Duitsland en dan ook nog promoveren naar de 2e divisie.

Dit lukt niet alleen omdat we heel goed (samen) kunnen voetballen, maar vooral omdat er iedere wedstrijd weer een TEAM in het veld staat. Jongens die met elkaar voor het hoogst haalbare gaan en die voor elkaar willen knokken. En dan kom je ver, heel ver. Dan win je wedstrijden als deze. Dan promoveer je naar de 2e divisie en schrijf je clubhistorie.