5 - 0

PKC'83 1

1e klasse E

2 november 2019 15:00

Blauw Wit – PKC 5-0 (2-0)                                                                                       zaterdag 2 november 2019

Blauw Wit trad aan tegen de gasten uit Groningen zonder Dion Rooze, die nog geblesseerd is. Kayin Kleefstra was wel fit genoeg en begon weer in de basis. Al na drie minuten viel de openingstreffer. Middenvelder Wiebe Bakker kon vanaf links uithalen na matig verdedigen van PKC en plaatste de bal in de verre hoek, 1-0! Een lekker begin voor Blauw Wit tegen een opponent met kwaliteiten voornamelijk in de voorhoede. De eerste twee mogelijkheden voor de bezoekers volgden snel. Vanuit een corner werd er recht in de handen van keeper Kevin Wilpstra geschoten. Amper een minuut later werd aanvaller Bryan Inge weggestuurd. De lange bal over de verdediging van Blauw Wit werd door hem gecontroleerd, maar zijn schot was eenvoudig op te rapen. Gelijk hierna had aanvoerder Bob Schepers de score moeten verdubbelen. Een lange bal naar voren leek niet meer gevaarlijk te worden, echter besloot Floris Boonstra druk te zetten met succes. Hij kreeg de bal in bezit na wederom weifelend optreden achterin bij de gasten en gaf de bal mee aan Schepers. Die kon oog in oog met de keeper scoren, maar knalde tegen hem aan.

Schepers leek niet in zak en as te zitten toen hij vijf minuten later aan de basis stond van het volgende doelpunt. Met een boogbal, aangeraakt door een speler van PKC, kwam de bal perfect tussen keeper en defensie voor Bakker. Hij kon vanaf een meter of vijf simpel scoren met zijn hoofd, 2-0! Een voorlopige genadeklap mislukte vijf minuten later toen Schepers zijn man passeerde buitenom en op de voeten van de doelman vuurde.

Het duurde even voordat PKC de matige start te boven kwam. Na een klein half uur slingerde Inge de bal voor in de 16, de middenvelder nam aan en schoot hard in de handen van Wilpstra. Vlak voor rust leverde dezelfde combinatie weer een grote kans op. Inge gaf dit keer voor vanaf de achterlijn op links en de kopbal ging een meter over. Blauw Wit bleef dus gewaarschuwd om niet onnodig de spanning terug te brengen, aangezien het wel de controle over de wedstrijd had. PKC zette nauwelijks druk, waardoor Blauw Wit het spel kon bepalen.

In de tweede helft veranderde er niets aan het spelbeeld. Blauw Wit kon verder op zoek gaan naar doelpunten. De mooiste poging en tevens grootste kans van PKC was opmerkelijk genoeg vanaf een aftrap. Koen Hateboer schoot net over het doel van Wilpstra, die in eerste instantie de bal niet aan zag komen. Pavel Usakov kon een kwartier voor tijd op aangeven van Kleefstra zijn eerste goal van deze competitie bijschrijven, 3-0! Gert Jan Spindelaar kopte uit een goed genomen corner van Usakov op de paal, als een echte spits reageerde Floris Boonstra attent, 4-0! Schepers kreeg ook een enorme kans na een sublieme steekbal van Spindelaar, maar schoot op de keeper. Invaller Sander Hoekstra rondde een prima aanval af, maar zag zijn treffer afgekeurd worden vanwege buitenspel. Even later krulde hij een bal ongelukkig net naast de paal. De scherpte was er vandaag met name bij één speler van Blauw Wit. Inmiddels als aanvoerder kreeg Bakker loon naar werken in de slotfase. Ditmaal op aangeven van Kleefstra kon Bakker zijn hattrick compleet maken, 5-0! Het publiek kroonde hem deze middag als man van de wedstrijd. Ook mag hij zich voor minstens een week topscorer van zijn selectie noemen met vier goals. Complimenten waren er natuurlijk ook voor de rest van het team, in het bijzonder voor de keeper en de defensie. Voor de derde keer dit seizoen werd er al de nul gehouden.

Volgende week speelt Blauw Wit de laatste wedstrijd van de eerste periode uit tegen VV Groningen. De laatste ontmoeting tussen beide teams eindigde overigens in 0-6 voor Blauw Wit op 27 januari 2018. Driemaal Floris Boonstra, tweemaal Geart Hiemstra en eenmaal Bob Schepers waren de makers van de doelpunten. De hekkensluiter haalde tot nu toe slechts twee punten uit de zeven gespeelde wedstrijden. Tegen Leeuwarder Zwaluwen en Balk werd twee keer een voorsprong verspeeld en werden er geen punten bijgeschreven. Blauw Wit hoopt uiteraard op de koppositie na aankomend weekend, dat zou betekenen dat er nacompetitie gespeeld mag worden na dit seizoen. Er is echter nog veel concurrentie, want alle zeven ploegen in de bovenste helft van de ranglijst maken nog kans. Oranje Nassau reist uit naar Balk, als zij niet winnen zal er ongetwijfeld een andere club met de periodetitel vandoor gaan.