Mannen zaterdag, 1, 2e klasse I

2 mei 2015 14:30

Scheidsrechter

Hooijenga, DT

De temperatuur mag dan voor de tijd van het jaar te laag zijn, in de Tweede Klasse I heeft deze bijna het kookpunt bereikt. Zowel onder als bovenaan is er nog niets beslist. De spanning was te snijden en van de zenuwen werd het uiterste gevergd. Op Wiarda moest de thuisclub tegen Veenwouden aantreden. Voor de winterpauze werd tegen de ploeg van de Jong de eerste nederlaag van het seizoen geleden. Revanche nemen was niet echt de prioriteit van de Leeuwarders. Winnen om in de race voor het kampioenschap te blijven was het devies. Met zeven overwinning op hun conto stonden de gasten op de eerste plaats in de derde periode. Ook voor hen stonden belangen op het spel. En dan die zenuwen . . . .  .

Vanaf het eerst fluitsignaal van de uitstekend leidende arbiter Hooijenga lag het initiatief bij de thuisclub. In de tweede minuut had Musliu de kans om zijn ploeg aan de leiding te helpen. Na een vloeiende aanval, die over meerdere schijven liep, werd zijn inzet met veel moeite weggewerkt. Een tweede poging leverde eveneens geen succes op. Nu schoot hij ongecontroleerd meerdere meters naast. Direct daarna diende zich een dikke kans voor Greogoria aan. Hij nam de bal met zijn hak had mee en daardoor werd het centrale verdedigingsduo van de gasten lelijk te kijk gezet. De uit zijn doel gesnelde de Roos redde de situatie door het schot van de spits te blokken. Na een slechte terugspeelbal van Procee was de keeper opnieuw een sta in de weg. Sewgobind slaagde er niet in om hem te passeren en de rebound van Musliu werd overgetikt. Wanneer je tijdens het eerste kwartier drie dotten van kansen mist, dan sluipt er onwillekeurig enige onzekerheid in de ploeg. Daardoor kregen de gasten na enige slorgdigheidjes in de verdediging van de Leeuwarders een enkel kansje. Deze waren niet aan Sijtsma besteed. Nog voor de rust hervonden de Leeuwarders zich en werd Veenwouden opnieuw op eigen helft teruggedrongen. De eindpass was echter te slordig om echte kansen af te dingen. Tot de 45 minuut, toen de schuiver van Sewgobind via de binnenkant  van de paal het veld weer in stuitte.

De bezoekers realiseerden zich na de hervatting terdege, dat een investering nodig was om minimaal een punt mee te nemen uit Leeuwarden. Een voorzet van de Vries werd tijdig door Oostra weggewerkt en de sterk spelende Rijpma troefde van Zwol af. Blauw Wit bleef echter volharden in het missen van kansen. Kleefstra verzuimde om te profiteren toen de buitenspelval niet goed werkte bij de bezoekers en Greogoria schoot in het zijnet. In de 51e minuut had hij pech toen een knal van hem uit een voorzet van Miftari op de lat uiteen spatte en de rebound stijlvol door de Roos werd gepakt. Tijdens de rommelige fase die toen volgde waren er mogelijkheden voor beide partijen. Schoten van Sijtsma en Vrieling werden door v.d. Ree op tijd geblokt en  Veenstra kopte naast het doel van Dijkstra. Namens de gastheren mikte Kleefstra op de benen van de keeper en Miftari had ook al geen succes. De opmerking het is meer spannend dan fraai was dan ook op zijn plaats. Tijdens het laatste kwartier liep het toch anders dan het talrijke publiek had verwacht. In de 77e minuut werd het strafschopgebied van Veenwouden omgetoverd in een ware schiettent. Een drietal pogingen strandde in een woud van benen. Greogoria was alert en knalde hard en hoog raak (1-0). Zes minuten voor tijd schoot Weijkamp een vrije trap wel langs de blauwwitte muur, doch de veilige handen van Dijkstra waren het eindstation. De buit was helemaal binnen toen Sewgbobind na een fantastische actie de bal op een presenteerblad voor Greogoria neerlegde. Met een simpele voetbeweging bepaalde hij de eindstand op 2-0.

Ondanks het verlies legde Veenwouden beslag op de derde periode titel en Kollum mag het volgend seizoen in de derde klasse gaan proberen. De rest van de beslissingen valt volgende week tijdens de zesentwintigste en laatste speelronde.