Blauw Wit pakt koppositie na overwinning in Nijland

Blauw Wit '34 1

2e klasse I

3 november 2018 14:30

Nijland – Blauw Wit 0-3 (0-1)

Bij de ploeg uit Leeuwarden ontbrak spits Floris Boonstra vanwege een ongelukkige blessure opgelopen afgelopen week. Daarentegen zat zijn broer Arjen weer bij de selectie. Blauw Wit begon fel aan de wedstrijd op een formidabele grasmat in Nijland. Het dwong meteen een aantal hoekschoppen af. Vanuit een corner ontstond dan ook al na 3 minuten de openingstreffer. Bob Schepers nam de corner vanaf rechts, Sjorick Bootsma verlengde de bal met het hoofd en Romar van der Leij kon de bal bij de eerste paal binnen tikken, 0-1. Ook op het moment dat de tegenstander een voorsprong heeft blijft Nijland in de defensieve modus spelen. De Leeuwarders probeerden de vrije ruimtes te bespelen, maar dat ging gedurende de eerste helft vorderde steeds moeizamer. Toch kwam Kayin Kleefstra door op links na een uitstekende steekpass van Bas Koetstra. In plaats van zelf te schieten gaf hij voor op een medespeler, maar dit leverde geen resultaat op. Halverwege de eerste helft werd Nijland voor het eerst gevaarlijk. Een uitstekende voorzet vanaf rechts werd naast gekopt door spits Nico Pieter Bonnema.

Na een dik half uur volgden drie grote kansen op rij voor de uitploeg. Dion Rooze werd aangespeeld en kon ondanks de constante bewaking van twee boomlange centrale verdedigers ontsnappen richting de goal. Hij zocht naar een medespeler voor de goal, maar die werd niet gevonden. Vervolgens was zijn schot niet goed genoeg om de doelman in problemen te brengen. De volgende kans was voor aanvoerder Schepers. Hij had meermaals te maken met minimaal twee mandekkers, maar sneed naar binnen en schoot hard in de handen van de keeper. Ook Wiebe Bakker kwam in het strafschopgebied in scoringspositie, maar zijn afronding was ongelukkig.

In de kleedkamer was de bezoekende partij niet tevreden over het veldspel ondanks de minimale voorsprong. Direct na rust was de eerste aanval van de bezoekers gelijk raak. Bakker kwam op links door en gaf een scherpe voorzet. Bootsma kon de bal binnenhouden en voorgeven op Rooze. Hij kon eenvoudig de bal afronden, 0-2.

Voor de derde week op rij verdiende Blauw Wit een terechte strafschop. Schepers was op links een tegenstander voorbij en werd aangetikt. Opnieuw ging de linkspoot zelf achter de bal staan en schoot onberispelijk binnen, 0-3. Op deze manier gaat Schepers een flinke hoeveelheid goals maken dit seizoen. Doelman Dennis Dijkstra had de gehele wedstrijd weinig te doen, maar bleef goed bij de les en zijn team coachen. Vijf minuten voor tijd werd het team van trainer Lykle Bleekveld nog gevaarlijk. Bonnema kwam op rechts door, maar schoot uiteindelijk op Dijkstra. Hiermee hield de sluitpost wederom de nul in een uitduel.

Na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Agricola was de eerste overwinning voor Blauw Wit in Nijland een feit. In het verleden werd hier verloren en gelijkgespeeld. Door een gelijkspel van koploper Marum, stijgt Blauw Wit naar de koppositie. Deze positie heeft het team van trainer Bert Hollander afgedwongen door een uitstekend doelsaldo. BCV, Leeuwarder Zwaluwen en Marum hebben namelijk evenveel punten. Joure sluit de top vijf af met vijftien punten. Over twee weken volgt de laatste speelronde van de eerste periode. Hierin zijn Blauw Wit – BCV en Joure – Leeuwarder Zwaluwen sleutelduels voor de periodetitel. Marum neemt het in eigen huis op tegen Nijland. Bij een overwinning is Blauw Wit zo goed als zeker verzekerd van minimaal nacompetitie.

Volgende week staat de volgende ronde van de beker op het programma. Voor Blauw Wit kwam Heeg uit de koker rollen. De dorpsclub nabij Sneek komt uit in de 3eklasse A op zaterdag, nadat zij via de nacompetitie promoveerde vanuit de 4eklasse A. De laatste ontmoeting tussen beide clubs eindigde overigens in 2-5 op 28 november 1964!

Opstellingen

Nijland:
van Dalfsen; S. T. Kooistra, de Boer, Poelsma, F.J. Kooistra; E. van der Wal (C), Gerbrandy, Tjalsma, de Jong; Bonnema, A. van der Wal.

Blauw Wit:
Dijkstra; Spindelaar (de Jong), van der Leij, van Dijk, Koetstra; Ibrahim (A. Boonstra), Bootsma, Bakker (Greogoria); Schepers (C), Rooze , Kleefstra.

Scoreverloop
0-1 ‘3 Romar van der Leij
0-2 ’46 Dion Rooze
0-3 ’77 Bob Schepers (P)

Resultaten 2eKlasse I
Nijland – Blauw Wit                                                            0-3
BCV- VVI                                                                              6-0
CVVO – Wykels Hallum                                                     1-3
’t Fean ’58 – Marum                                                           2-2
Leeuwarder Zwaluwen – Hardegarijp                              5-0
Tonego – Joure                                                                  0-4
Veenwouden – Stiens                                                       1-2