Hardegarijp 1

2e klasse I

13 oktober 2018 15:00

Foto's: Edwin Westland

Op een zonovergoten sportpark Wiarda trapte Blauw Wit af tegen Hardegarijp. Na enkele minuten werd de thuisclub direct gevaarlijk. Een voorzet van links ging over de verdedigers heen en kon worden binnengekopt door Wiebe Bakker, zijn poging miste richting. Keeper FJ Oosterhuis kon de bal in tweede instantie oprapen. De eerste doelpoging van de bezoekers was wel meteen raak. Een voorzet vanaf rechts van oud Blauw Witter Alban Miftari belandde achter het centrale duo en kon worden binnen gefrommeld door Rick de Groot, 0-1.

Na deze tegenvaller had Blauw Wit in de eerste helft een overwicht op het veld. Met name vanaf de zijkanten was er veel dreiging door individuele acties. Bob Schepers omspeelde linksachter Dennis Soepboer vrijwel elke keer als hij aan de bal was. Het vervolg was echter vaak te ingewikkeld of onzorgvuldig. Qua passing en bezetting voor de goal was het niet optimaal. Spits Floris Boonstra had eenvoudig op de keeper af kunnen lopen wanneer de eindpass beter was geweest.

De gelijkmaker viel toch nog op slag van rust. Het was topscorer Boonstra die aangespeeld werd door Tim van Dijk en niet meer te achterhalen was voor onder andere veteraan Tjeerd Rijpma. Boonstra schoot de bal fraai in de verre hoek achter Oosterhuis, 1-1. Vrije trappen zouden later in deze wedstrijd goud waard zijn, dus de verbazing was groot toen de scheidsrechter besloot om naar de kleedkamers te gaan op het moment dat het team van Bert Hollander nog een vrije trap kon nemen op randje zestien.

Blauw Wit kon in de tweede helft opnieuw in de achtervolging. Wietses ging na wederom een duel met Romar van der Leij naar de grond en verdiende de aanvoerder een vrije trap net buiten het strafschopgebied. Hij besloot zelf achter de bal te gaan staan. Zijn vrije trap was niet optimaal, maar doordat de muur van Blauw Wit uiteenviel ging de bal via een lichaam het doel in, 1-2. Tweemaal een goal die voorkomen had kunnen worden.

Kleefstra kwam er in de eerste helft al geregeld langs op de linkerflank, maar in de tweede helft liet hij met name verdediger van der Veer geregeld zijn hielen zien. Linksom, rechtsom en door de benen van de tegenstander kon hij met de bal vaak richting het strafschopgebied. Eenmaal werd hij neergelegd buiten de zestien. Bakker probeerde net als twee weken eerder opnieuw de bal te krullen in de bovenhoek. Dit keer verdween de bal net over de lat tegen de ballenvanger. Kleefstra kwam na een panna bij de cornervlag door over de achterlijn. Hij koos daarna voor een schot uit een onmogelijke hoek, waar er meerdere medespelers voor de goal klaar stonden. Ook Schepers kwam er tegen de nieuwe linksachter Bakboord langs. De bal werd laag voorgetrokken op Bakker, die onder druk van een tegenstander de bal letterlijk huizenhoog over schoot. In de eerste helft was het in de eindfase telkens onnauwkeurig, in de tweede helft waren er dus wel degelijk opgelegde kansen.

Tien minuten voor tijd zorgde Tim van Dijk met zijn eerste doelpunt voor de club in de senioren voor de gelijkmaker. Hij schoot vanuit wederom een directe vrije trap van ongeveer 25 meter raak, 2-2. Na deze goal probeerde Blauw Wit uiteraard nog om de overwinning te behalen. Kleefstra probeerde na een geslaagde actie de bal te plaatsen in de verre hoek, maar zijn schot verdween recht in de handen van de doelman.

In blessuretijd was het de bedoeling om nog eenmaal gevaarlijk te worden door de bal naar voren te schieten, echter ging de lange bal tegen spits Wietses aan. De bal rolde richting de hoek van het veld. Wietses gaf de bal laag voor op Miftari. Hij kon ondanks de aanwezigheid van meerdere verdedigers draaien en zijn schot verdween tegen de touwen, 2-3. Keeper Wilpstra sprintte na de aftrap nog hoopvol mee naar voren. Hij werd zelfs nog gevaarlijk ook, maar niet in positieve zin. Hij kwam namelijk niet in aanraking met de bal, maar met collega Oosterhuis en kreeg een rode kaart voor zijn actie. Het laatste fluitsignaal betekende de eerste nederlaag van Blauw Wit en een gestolen overwinning van Hardegarijp.

Volgende week speelt Blauw Wit in Luttelgeest tegen Tonego. ‘Tot ons nut en genoegen opgericht’ is dan de tegenstander. De club werd vorig jaar kampioen in de 3eklasse D. Beide clubs hebben nog niet eerder tegen elkaar gespeeld in competitieverband. Blauw Wit zal dus voor het eerst kennismaken met doelpuntenmachine Joep Henselmans, hij heeft er al 175 gescoord voor Tonego in de competitie. Hopelijk kan de club uit Leeuwarden de drie punten meenemen uit de Noordoostpolder.

Opstellingen
Blauw Wit:
Wilpstra; Spindelaar (Ibrahim), van der Leij (de Jager), van Dijk, Koetstra; Rooze, Bootsma (Veldhuis), Bakker; Schepers, Boonstra, Kleefstra.

Hardegarijp:
Oosterhuis; van der Veer, T. Rijpma, Witteveen, Soepboer (Bakboord); Miftari, O. Rijpma, Wolters, Breeuwsma; de Groot (Bosma), Wietses.

Scoreverloop
18’ 0-1 de Groot
45’ 1-1 Boonstra
57’ 1-2 Wietses
82’ 2-2 van Dijk
90’ 2-3 Miftari

Resultaten 2eKlasse I
Blauw Wit – Hardegarijp                                                 2-3
BCV – Veenwouden                                                        3-0
Nijland – Leeuwarder Zwaluwen                                   1-2
Stiens – Marum                                                               4-0
VVI – TONEGO                                                                 4-1
Wykels Hallum – Joure                                                   0-3
CVVO – ’t Fean ’58                                                           1-2