0 - 4

Blauw Wit '34 1

2e klasse I

2 februari 2019 14:45

Na de overwinning tegen VVI van twee weken geleden en een algehele afgelasting stond de wedstrijd tegen BCV op het programma. Doordeweeks werd er nog geoefend door Blauw Wit tegen Sneek Wit Zwart. De wedstrijd tegen de koploper in de eerste klasse zondag werd met 2-1 gewonnen. Het 2evan Blauw Wit gaf op het kunstgras het goede voorbeeld door BCV 2 te verslaan met 0-1. Daarna waren zij uiteraard aandachtig toeschouwer net als vele anderen. Blauw Wit kon aantreden in de vertrouwde opstelling van de laatste weken. Bij BCV ontbrak aanvoerder Roeland Rusticus vanwege ziekte. Ondanks dat de competitie na deze wedstrijd nog 12 wedstrijden heeft voor beide ploegen was dit natuurlijk een zeer belangrijke wedstrijd. Vooraf werd er door columnist Age Heins Boersma aangegeven dat Blauw Wit boven zichzelf moest uitstijgen om BCV te verslaan. Dit werd ongetwijfeld vooral gezegd vanwege de defensie van BCV met slechts negen tegentreffers. Bovendien had BCV uiteraard gewonnen in Leeuwarden, al was dat onverdiend te noemen door een blunder in blessuretijd.

In Oranje tenue zette Blauw Wit gelijk druk op BCV. Keeper Tolman had vaak de bal lang aan de voet om te kijken wat de oplossing in de opbouw moest worden. Hendrik Elzinga had moeite om de rol van opbouwer over te nemen van zijn afwezige aanvoerder. De bal werd vaak ingespeeld op de rechtsback Frimpong of er volgde een lange bal. Blauw Wit nam bij balbezit wel het initiatief en wilde uit gaan van eigen kracht. Na acht minuten werd de getoonde inzet al beloond. Arjen Boonstra werd bereikt achter de defensie van BCV na een lange bal. Hij stelde Kayin Kleefstra in staat om voor het eerst te schieten op het doel. Zijn geplaatste schot met links verdween laag in de verre hoek, 0-1!

Na ongeveer een kwartier werd BCV voor het eerst dreigend. Vlietstra gaf de bal ineens voor met links op spits Robert van der Laan. Hij raakte de bal echter verkeerd en het leer verdween door een stuit over het doel van Kevin Wilpstra. In de eerste helft waren de gasten in vele duels feller en beter bij de les dan de ploeg van trainer Jasper Bouma. Scheidsrechter Moed besloot vaak toch te fluiten bij lichte overtredingen, in de ogen van Blauw Wit onjuist en onnodig.

Tot veel meer grote kansen kwamen beide teams niet in de eerste helft. Op slag van rust deelde Blauw Wit eigenlijk al de genadeklap uit. Floris Boonstra raasde over de linkerkant van het veld. Zijn lage voorzet werd keurig afgerond door tweelingbroer Arjen, 0-2! Ook deze goal werd uitbundig gevierd door de gasten. Op sportpark Koningsland had vrijwel iedereen in de gaten dat de thuisploeg dit niet meer om ging draaien. De twee broers waren op snelheid de gehele wedstrijd hun tegenstanders de baas. Vrijwel direct na deze goal zochten beide teams de kleedkamers op.

Na rust veranderde het spelbeeld niet, ook niet door de omzettingen van de gastheren. De gasten bleven hongerig en zochten ook in de tweede helft de aanval. Arjen Boonstra drukte af in de handen van Tolman, maar daarna gooide hij met zijn tweede goal van de middag de wedstrijd in het slot. De goal kwam tot stand door een combinatie met Kleefstra. Hij schoot de bal droog door de benen oog in oog met keeper Tolman, 0-3! Na deze treffer gingen ook Floris Boonstra en Bob Schepers op zoek naar doelpunten, maar zonder resultaat.

Na een dik uur werd BCV voor het eerst dreigend in de tweede helft. Invaller Fedde Durk Kingma schoot hard ongeveer een meter naast de kruising. De mooiste goal van de middag kwam een kwartier voor tijd letterlijk uit de lucht vallen. Op aangeven van Wiebe Bakker besloot Arjen Boonstra van ruimte afstand zijn geluk te beproeven om een hattrick te behalen. Zijn geniale stift was de teruglopende keeper te machtig, 0-4! Een geweldig moment voor Boonstra op het veld waar hij twee jaar terug ernstig geblesseerd raakte aan zijn enkel. Beide wedstrijden zal hij waarschijnlijk nooit meer vergeten. Het elftal van trainer Bert Hollander heeft inmiddels al 50 goals gescoord.

Vijf minuten na de derde goal van Boonstra dacht spits van der Laan eindelijk een doelpunt voor de thuisploeg, op het inmiddels werkende, scorebord te zetten. Yorn Sikkenk schoot een vrije trap op de lat en de rebound werd binnengekopt door de ex keeper, echter werd deze terecht afgekeurd wegens buitenspel. In deze beladen wedstrijd bleven de kaarten lang uit, maar aan het einde van de wedstrijd namen de frustraties de overhand bij de koploper. Eerst pakte Kingma een onnodige gele kaart en Cor Pieter Pander had geen zin om nogmaals achter Arjen Boonstra aan te gaan. Hij schopte hem van achteren neer en kreeg uiteraard een rode kaart van arbiter Moed.

Door de geweldige overwinning van Blauw Wit nadert het BCV tot op 3 punten en neemt het de eerste plaats in de tweede periode over van de tegenstander. Concurrenten Marum, VVI en Leeuwarder Zwaluwen zullen ook tevreden zijn geweest met de nederlaag van BCV. Joure verloor van Leeuwarder Zwaluwen en haakt af bij de top vijf van de ranglijst.

Volgende week speelt Blauw Wit een thuiswedstrijd tegen Veenwouden. Er werd daar tijdens de eerste speelronde met 0-2 gewonnen. De laatste vier ontmoetingen in Leeuwarden hadden allen dezelfde eindstand! Op 13 februari 2016 scoorden Dennis van der Ree en Alban Miftari.

Opstellingen

BCV: Tolman, Frimpong, Elzinga (van der Velde), Feenstra (Kingma), Pander; Bos, van der Meulen, Sikkenk; Bouius, van der Laan, Vlietstra.