S.C. Stiens 1

2e klasse I

8 december 2018 15:00

In de laatste thuiswedstrijd van Blauw Wit voor de winterstop komt Stiens op bezoek. De ploeg van trainer Rudy van der Burg is terug te vinden in de middenmoot. Op voorhand dus een goede kans voor de gastheren om op eigen veld drie punten te verdienen. Aanvoerder Bob Schepers was fit genoeg om te starten en begon voorin met de gebroeders Boonstra in een vertrouwde 4-3-3 formatie.

Ondanks een straffe tegenwind had Blauw Wit vanaf de start het initiatief. Al na drie minuten kreeg reserve aanvoerder Wiebe Bakker de gelegenheid om net buiten het strafschopgebied zijn geluk te beproeven. Zijn schot was gehaast en daardoor kon keeper Rauwerda de bal eenvoudig klemmen. Tien minuten later kwam er opeens een kans voor Sander Kars. Hij kreeg onverwachts de bal, stond geen buitenspel, maar kon de bal niet op goal plaatsen. Na een dik kwartier kreeg verdediger Romar van der Leij een enorme kans om zijn team op voorsprong te zetten. Na een afgeslagen corner vond Kayin Kleefstra hem op randje zestien. Van der Leij had zijn lichaam te ver achterover, waardoor het schot over het doel verdween. Na het eerste kwart van de wedstrijd kwam Schepers door op links en gaf hard voor op Arjen Boonstra. Vanwege de snelheid van de bal kon hij een paar meter van de goal de bal niet goed raken en de kans was voorbij. Even later was het dan toch raak voor de thuisclub. Schepers werd nu op rechts aangespeeld door Gert Jan Spindelaar. De buitenspeler met de band om zijn arm draaide weg van zijn tegenstander en zette daarna een solo actie in. Hij liep twee verdedigers en de keeper voorbij in de breedte en kon de bal tegendraads afwerken, 1-0!

Na de openingstreffer moest keeper Kevin Wilpstra voor het eerst in actie komen. Fedde Akkerman vuurde op goal, maar Wilpstra hield zijn ploeg op voorsprong. De gastheren beslisten het duel in de laatste tien minuten voor rust. Kleefstra bereikte Floris Boonstra met een lobje, waarna Boonstra meteen de bal over de keeper heen tilde, 2-0! Vlak voor rust was ditzelfde duo verantwoordelijk voor de derde goal. Kleefstra legde na een mooie actie klaar voor Boonstra. Hij plaatste de bal wederom langs Rauwerda, 3-0!

Een kleine tien minuten na rust bleek dat Stiens nog niet geleerd had van de tegengoals in de eerste helft. Kleefstra stelde Boonstra namelijk voor de derde maal in staat om te scoren. Boonstra liet deze kans natuurlijk niet lopen en rondde beheerst af, 4-0! Hiermee werd duidelijk dat hij na de wedstrijd opnieuw eerste staat op de lijst van topscorers met 12 goals. Uiteraard mocht hij daarvoor Kleefstra bedanken voor de assists.

In het laatste half uur van de wedstrijd ging het tempo vaak omlaag bij het elftal van trainer Bert Hollander. Spelers bleven te lang aan de bal of maakten verkeerde keuzes. Ook werden de kansen die gecreëerd worden niet langer afgerond. Zo was bijvoorbeeld invaller Guido Bemelmans erg dichtbij de vijfde goal. Een uitstekende voorzet van Schepers stelde hem in staat om te scoren, maar zijn kopbal ging naast. Vlak voor het eindsignaal kreeg hij een nog een kans. Boonstra, die eerder nog eens voor eigen succes ging, gaf de bal dit keer aan Bemelmans, die droog raak schoot, 5-0!

Het eindsignaal van scheidsrechter Rik Berends betekende een uitstekende overwinning voor Blauw Wit tegen een matig Stiens. De Leeuwarders staan nu derde, omdat Leeuwarder Zwaluwen niet in actie kwam en Joure verloor bij de koploper BCV. Marum won van CVVO en blijft op de tweede plaats. Blauw Wit blijft boven VVI op de ranglijst vanwege een verschil in doelsaldo. Als Blauw Wit volgende week afreist naar Hallum staat ook de topper Marum – BCV op het programma. Blauw Wit zal daarom geen fout willen maken en daarna bekijken hoe het de eerste helft van het seizoen afsluit. De laatste ontmoeting in Hallum eindigde overigens in 1-2 voor de bezoekers. Het was de enige keer dat beide ploegen elkaar in competitieverband tegenkwamen. Bovendien was het een hele bijzondere wedstrijd, want op 21 april 2007 werd de club kampioen in de 2eklasse! Huidig assistent trainer Max Houttuin was die dag trefzeker voor de kampioensploeg, net als Patrick Veltman.