'Blauw Wit beslist topper al in eerste helft’

Datum

11 mei 2019 14:30

Accommodatie

Onbekend

Marum – Blauw Wit 1-5 (0-4)                                                                     Zaterdag 11 mei 2019

Op een vrij nieuw en uitstekend kunstgrasveld stond Marum tegen Blauw Wit op het programma. Het duel in Leeuwarden eindigde in een spectaculaire 4-3 overwinning voor de Leeuwarders. Toen had Blauw Wit een geweldige tweede helft waarin de 1-3 achterstand werd omgebogen. Sinds die dag bivakkeren Blauw Wit en Marum ongeveer gebroederlijk op plek 3 en 4 op de ranglijst. Het hele seizoen in de achtervolging op met name BCV en later ook Leeuwarder Zwaluwen. Deze twee ploegen stonden ook tegenover elkaar op Super Saturday in deze competitie.

Na een minuut stilte, vanwege het overlijden van een vader van een selectie speler van Marum, trad Blauw Wit wederom af zonder de tweeling Arjen en Floris Boonstra. Vanaf de start was duidelijk dat beide teams met aanvallend spel het verschil wilden maken. In de eerste minuten ging het spel heen en weer, maar al vrij snel werd duidelijk dat Blauw Wit het initiatief nam. Onder andere doordat het middenveld van Blauw Wit vele duels won en in balbezit veelal de goede keuzes koos. De druk nam toe op de defensie van de gastheren getuige het aantal hoekschoppen in het eerste kwart van de wedstrijd. Dion Rooze was na een kleine tien minuten dichtbij een treffer op aangeven van Tim van Dijk vanuit een indraaiende vrije trap. Vanuit een korte corner van Bob Schepers en Wiebe Bakker viel de openingstreffer. Bakker prikte de bal binnen via een verdediger, 0-1! Nadat Blauw Wit de leiding had genomen volgden nog een aantal mogelijkheden, zowel vanuit corners als veldspel. Gert Jan Spindelaar kreeg een bal voor zijn voeten bij een hoekschop, maakte ruimte voor het schot en schoot hard tegen een hoofd van een verdediger vlak voor het doel. De schoten van onder andere spits Guido Bemelmans en Bakker misten kracht en richting. Een vlammend schot van Schepers ging recht door het midden en kon worden overgetikt door de sluitpost. De mooiste aanval van de wedstrijd werd helaas een prooi voor de keeper van Marum. Via een vloeiende aanval legde Bemelmans uiteindelijk de bal klaar voor Kayin Kleefstra, die vanaf randje zestien mikte in de handen van de keeper. Aan kansen dus geen gebrek voor de bezoekende ploeg, spelend met lef, plezier en vertrouwen natuurlijk.

De thuisploeg werd vanuit een counter ook levensgevaarlijk voor het doel van Kevin Wilpstra. Ralph Oosterhoff kon na uitglijden van Bas Koetstra de bal afgeven op de vrijstaande Jasper Siepelinga. Hij mikte de bal ruim een meter naast de paal. Voor de rest kwam de defensie met Sjorick Bootsma als meest ervaren soldaat niet in grote problemen. Na een dik half uur spelen had het team van trainer Bert Hollander de marge vergroot. Spindelaar veroverde de bal op de helft van de tegenpartij en zette een counter in via zijn aanvoerder. Via Schepers, een steekbal van Kleefstra en matig verdedigen van een verdediger van Marum kon Bemelmans afdrukken, 0-2! Even later had Schepers vrije doortocht toen hij de stevige verdediger Jacob de Wit achterliet op de grond. Schepers koos om zelf te schieten, maar vuurde op de vuisten van keeper Johan Bouma. Dion Rooze had ook nog een enorme kans. Hij kon de bal aannemen en had de hoeken voor het uitzoeken. Hij plaatste de bal net naast de doelpaal. In blessuretijd vielen twee genadeklappen voor het team van trainer Jan Mulder. Schepers en Rooze waren de aangevers op Bemelmans, die al voor rust zijn eerste hattrick in het eerste elftal te pakken had. Vooral de laatste was fraai door de panna voorafgaand aan de goal bij een centrale verdediger. Het betekende maar liefst een ruststand van 0-4 en deze was zeker niet onterecht. Gesteund door een solide defensie en een fantastisch spelend middenveld bij de gasten, met Jens de Jager als jongste talent, had Marum geen antwoord op het spel van Blauw Wit.

Marum had al gewisseld voor rust en tweemaal in de rust. Zonder spelmaker Noel Kailola en met onder andere buitenspeler Tom Boezerooy probeerde Marum na rust er nog wat van te maken voor het aanwezige publiek. Bas Koetstra moest na twee minuten afhaken, doordat een tegenstander ongelukkig op zijn hak landde in de eerste helft. De eerste fase was een rommelige fase, mede door de omzettingen in de ploeg en uiteraard het feit dat het eigenlijk al beslist was. Na ruim een uur spelen volgden een aantal uitstekende mogelijkheden voor de Groningers. Ralph Oosterhoff waagde een poging met een punter. Wilpstra had dit niet verwacht en zag de bal lullig via zijn knieën over de lijn gaan, 1-4! Hij herstelde zich gelijk van deze goal met minstens twee formidabele reddingen van dichtbij. Een schot van Siepelinga vanaf een meter of vijf ging via de vingertoppen van Wilpstra net naast de goal. Blauw Wit had met invallers van der Leij, Usakov en Prosje minder concentratie, controle en zorgvuldigheid in de tweede helft. Toch kreeg het nog een aantal grote kansen. Zo bediende Usakov met buitenkant rechts fraai Prosje, hij nam de bal geweldig mee, maar het schot verdween over het doel. In de laatste fase van de wedstrijd hadden Bakker en Kleefstra wat irritatie over en weer, het kenmerkt hun gedrevenheid. Vijf minuten voor tijd waren beide heren weer vrienden van elkaar toen Bakker met een mooie steekbal een assist gaf op Kleefstra. Kleefstra kapte zijn directe tegenstander uit en rondde af in de verre hoek, 1-5! Een overwinning in een sportieve wedstrijd zonder kaarten was het gevolg.

Een uitstekend resultaat van Blauw Wit tegen concurrent Marum. Blauw Wit is nu verzekerd van nacompetitie en uiteindelijk zal dat voor Marum ongetwijfeld ook het geval zijn. Leeuwarder Zwaluwen won thuis de rechtstreekse strijd om de titel van BCV met 3-0. Blauw Wit en BCV staan nu beide op een achterstand van vijf punten. Die achterstand is aankomende zaterdag op sportpark Wiarda een essentieel ingrediënt voor de derby van Leeuwarden. Blauw Wit zal een titel op eigen veld van Leeuwarder Zwaluwen met minimaal een week willen uitstellen. Bij winst van de thuisploeg is een kampioenschap voor drie ploegen een mogelijkheid op de slotdag van de competitie! De laatste ontmoeting tussen beide elftallen eindigde overigens in 1-1 op 29 april 2017 in de 1e klasse.  Floris Boonstra en Thomas Helfferich waren de doelpuntenmakers.