Blauw Wit wint in doelpuntenfestijn van Veenwouden

6 - 3

SC Veenwouden 1

2e klasse I

9 februari 2019 15:00

Na de eclatante overwinning in Bergum stond er weer een thuiswedstrijd op het programma voor Blauw Wit tegen Veenwouden. Voor deze wedstrijd speelden de bezoekers in rood en zwart. Vooraf was duidelijk dat er niet alleen tegen elkaar zou worden gespeeld, maar bovendien tegen de krachtige wind. Opvallend genoeg koos de aanvoerder van Veenwouden voor wind tegen in de eerste helft voor zijn team. Jens de Jager ontbrak op het middenveld vanwege ziekte.

Na enkele minuten besloot linksback Tim van Dijk maar eens te kijken wat de wind met zijn schoten zou gaan doen vandaag. Vanaf 25 meter kreeg zijn poging extreem veel vaart en de bal verdween in de bovenhoek, 1-0! Keeper van der Mark was volstrekt kansloos. Een droomstart voor het elftal van trainer Bert Hollander, die voorafgaand aan het duel benadrukte dat de winst tegen BCV een goed vervolg moest krijgen. Van Dijk schoot later nog een keer hard en geplaatst op doel, maar deze kansen werden wel gestopt door de sluitpost van Veenwouden. Na een kwart wedstrijd nam van Dijk een corner. De bal werd door niemand aangeraakt en waaide binnen bij de tweede paal, 2-0!

Een paar minuten later kon Kayin Kleefstra vanuit een ingooi de bal ineens op doel schieten. Van der Mark blunderde en het volgende doelpunt was een feit, 3-0! Na een half uur liet ook Veenwouden zien dat het dreigend kon zijn. Een pass op Ygram Vrieling kwam via de wind onbedoeld bij Wietse Veenstra op links. Vanuit buitenspelpositie ramde hij de bal in de verre hoek. De treffer werd terecht afgekeurd. De boomlange spits leek nog te balen van dit moment, want niet veel later kon hij een voorzet van rechts niet goed aannemen om dit keer wel tot een geldig doelpunt te komen. In de 38eminuut werd de marge vergroot voor de thuisploeg. Dion Rooze kwam op de helft van Veenwouden voor Veenstra en begon aan een sprint met de bal aan de voet. Hij brak op rechts door en gaf op de achterlijn voor op Floris Boonstra. Hij wist deze kans uiteraard te benutten, 4-0! Zo leek Blauw Wit dus op weg naar een eenvoudige overwinning en met de wind in de rug de eerste helft al het verschil te hebben gemaakt.

In de pauze werd aangegeven dat Veenwouden ongetwijfeld hetzelfde wilde proberen met de wind in de rug, maar dat de gastheren moesten proberen er onder uit te voetballen en de ruimtes te bespelen met counters. Het eerste kwartier na rust lukte dit voortreffelijk. In deze fase kreeg Blauw Wit kans op kans, waarvan er twee afgerond werden. Spits Guido Bemelmans scoorde op aangeven van Floris Boonstra door een schot door de benen van de keeper, 5-0! Boonstra scoorde na een uur spelen zijn tweede van de wedstrijd, 6-0! Verder was onder andere Wiebe Bakker erg dichtbij een goal direct na rust, zijn schot werd tegen de lat getikt. Ook Kleefstra had een grote kans, maar hij wachtte te lang met schieten.

Het laatste half uur was de scherpte een stuk minder bij Blauw Wit en Veenwouden bleef zoeken naar mogelijkheden. Wiebe Bakker besloot bij een doeltrap eens de bal op te halen op de rand van het strafschopgebied, draaide open en verspeelde de bal. Stefan Jan Sijtsma kwam oog in oog met Kevin Wilpstra en rondde kalm af, 6-1! Sybrand de Graaf ging kort hierna een combinatie aan met Veenstra en kon zijn geluk beproeven. Hij scoorde opnieuw een treffer voor de gasten, 6-2! Een kwartier voor tijd kon Veenstra eindelijk zelf scoren na een goede voorzet van Andries Hoekstra. Veenstra zijn bewakers waren weg uit het centrum en daardoor kon hij vrij koppen, 6-3! Het was tevens de laatste goal. Blauw Wit kreeg via Boonstra en Kleefstra nog twee kansen en Veenwouden schoot in blessuretijd nog hard op de buitenkant van de paal. Het eindsignaal van scheidsrechter Vincent Buitenhuis was ongetwijfeld een opluchting voor het aanwezige publiek. Een compliment voor hen om met deze omstandigheden te kijken bij deze wedstrijd. In ruil daarvoor kregen ze wel een doelpuntenfestijn voorgeschoteld.

De concurrenten van Blauw Wit wonnen bijna allemaal. BCV won in Hardegarijp de derby met 1-4, Marum won het lastige uitduel in Joure met 0-2. Leeuwarder Zwaluwen maakte geen fout bij Wykels Hallum, 1-5. VVI kwam thuis tegen ’t Fean ’58 niet verder dan een gelijkspel. Volgende week speelt Blauw Wit een uitwedstrijd tegen ’t Fean ’58. De thuiswedstrijd werd met 6-2 gewonnen. De laatste ontmoeting in Surhuisterveen eindigde overigens in 0-1 op 27 september 2014, Alban Miftari scoorde de enige treffer.

Opstellingen

Blauw Wit:
Wilpstra; Spindelaar, Bootsma, Rooze, van Dijk; Bakker, Kleefstra, Schepers (C) (Koetstra); A. Boonstra (Prosje), Bemelmans (Ibrahim), F. Boonstra.

Veenwouden:
C. Van der Mark; Witteveen, van der Veen, Westerlaan (C), N. van der Mark; Haringsma, Hoekstra, Sijtsma; Ellens (de Graaf), Veenstra, Y. Vrieling

Blauw Wit – Veenwouden                                               6-3
CVVO – Nijland                                                                1-2
Hardegarijp – BCV                                                           1-4
Joure – Marum                                                                 0-2
Stiens – Tonego                                                                4-1
VVI – ’t Fean ’58                                                                2-2
Wykels Hallum – Leeuwarder Zwaluwen                        1-5