Scheidsrechter

R. (Robin) Brinkman

Accommodatie

Onbekend

Blauw Wit – Joure 3-0 (1-0)                                                                                        Zaterdag 20 april 2019

De thuisploeg moest het afgelopen zaterdag tegen Joure zonder de twee topscorers opnemen. De gebroeders Boonstra zijn meerdere weken op reis vertrokken naar onder andere Ecuador. Samen waren zij deze competitie al goed voor maar liefst 34 van de 83 doelpunten voor Blauw Wit. Daarentegen was Kayin Kleefstra eindelijk weer fit na een knieblessure. Hij startte in de basis, net als Guido Bemelmans in de voorhoede.

Blauw Wit verloor in Joure en had het daar met name de eerste helft erg lastig met het fysiek sterke Joure. Daarnaast beschikt het team van trainer Klaas de Jong ook over een aantal slimme spelers, waardoor het een lastige opponent is. Bovendien had Joure de laatste periode aardig wat punten verzameld en afgelopen week BCV verslagen met 1-0.

De eerste kans was voor de bezoekers na amper twee minuten spelen. Martijn Dijk draaide open op de helft van de tegenpartij en gaf een lange bal over de verdediging op Jakob Lubbers. Hij kon de bal ineens nemen vanuit een lastige hoek links van de goal. Zijn schot kon met de voet worden gestopt door Kevin Wilpstra. Direct daarna werd de thuisploeg gevaarlijk. Bob Schepers bediende spits Bemelmans met een fraaie pass. Ook hij schoot de bal hard tegen de benen van de keeper. Blauw Wit kreeg in de eerste helft nog twee goede mogelijkheden. Wiebe Bakker kon na verlengen van Bemelmans richting het strafschopgebied. Hij raakte de bal iets teveel met de buitenkant van zijn voet, waardoor het schot naast het doel verdween. Af en toe werd Joure dreigend na onzorgvuldig positiespel van Blauw Wit. Bij de uitbraken van de gasten werden vervolgens vaak niet de juiste keuzes gemaakt. Ook werden enkele aanvallen onderschept door Sjorick Bootsma. Vijf minuten voor rust schoot Bemelmans in kansrijke positie over. Op slag van rust volgde toch nog de voorsprong voor de thuisclub. Gert Jan Spindelaar speelde Dion Rooze in op randje zestien. Hij gebruikte goed zijn lichaam en tikte de bal twee keer voorbij een verdediger om ruimte te maken voor een schot. De bal kwam voor het doel voor de voeten van de geheel vrijstaande Kleefstra. Hij raakte de bal niet optimaal en schoot tegen de paal. Rooze stond daarna op de goede plek en benutte de rebound, 1-0!

Direct na rust kreeg Bemelmans zijn derde goede kans om te scoren. Na een prima pass van Kleefstra was de spits twee verdedigers te snel af. De keeper verkleinde zijn goal en de poging om de keeper te verschalken door de lucht lukte helaas net niet. Keeper Wilpstra zorgde tien minuten later dat Bakker alleen voor de keeper opdook in een vergelijkbare situatie. Hij kopte de bal net naast via een stuit. Hierna was Rooze dichtbij de zo gewilde volgende treffer. Vanaf een meter of 20 schoot hij geplaatst net naast de kruising. Even later kreeg Joure twee mogelijkheden op rij. Eerst via een voorzet op nummer tien Jelte ter Heide. Zijn volley ging over de goal. De kopbal van Dijk een minuut later ging ruim naast de paal.

Invaller Pavel Usakov vergrootte daarna op een belangrijk moment de score voor het elftal van trainer Bert Hollander. Met een kenmerkende dribbel liet hij enkele tegenstanders achter zich en liet de keeper kansloos met een geplaatst schot met buitenkantje rechts. Vader Usakov, altijd aanwezig langs het veld bij de wedstrijden van zijn zoon, werd opgezocht om het doelpunt te vieren, 2-0! Niet veel later volgde een vlot lopende aanval voor de gastheren. Bakker besloot echter om het met een stiftje te proberen en vergat te scoren. Hij leerde snel van zijn misser, want in de slotfase bepaalde hij de einstand van deze wedstrijd. Kleefstra speelde zijn directe tegenstander voorbij op de achterlijn en legde de bal terug op Bakker, 3-0! De laatste doelpoging was van aanvoerder Schepers. Hij vuurde in de laatste minuut een pegel op de vuisten van de keeper.

Leeuwarder Zwaluwen en BCV boekten beide een nipte overwinning, waardoor Blauw Wit de achterstand niet kleiner zag worden. Met nog 3 speelrondes te gaan is de volgende speelronde ongetwijfeld cruciaal. Op 11 mei reist Blauw Wit af naar nummer vier Marum en Leeuwarder Zwaluwen speelt thuis tegen naaste belager BCV. Blauw Wit won in een geweldige thuiswedstrijd met 4-3 van Marum na een 1-3 achterstand bij rust. Na twee weken rust zal dus het slot van de competitie aanvangen.