Blauw Wit boekt solide overwinning op stug Veenwouden

0 - 2

Blauw Wit '34 1

2e klasse I

22 september 2018 14:30

De eerste competitiewedstrijd in de 2eklasse I was een duel in en tegen Veenwouden, waar al drie wedstrijden niet meer was gewonnen door de club uit Leeuwarden. Bij Veenwouden was Rinse Procee afwezig vanwege werk, stond de teruggekeerde Wytse Veenstra in de punt van de aanval en bij Blauw Wit waren er eigenlijk geen verrassingen in de opstelling. Nieuwkomer Sjorick Bootsma begon samen op het middenveld met de licht geblesseerde Wiebe Bakker. Hij doorstond gelukkig de goed voorbereidde warming-up van assistent trainer Max Houttuin. Joeri Dijk raakte aan de andere kant onfortuinlijk geblesseerd tijdens de warming-up en werd in de opstelling vervangen door Hessel Ellens.

Vanaf de aftrap was duidelijk dat Veenwouden zich liet terugzakken rond de middenlijn en de bal liet rondspelen door de tegenpartij. Het centrale duo van Blauw Wit kreeg ruim de tijd om de oplossing vooruit te zoeken. Blauw Wit probeerde in de eerst helft vooral via de lange bal de voorwaartsen in stelling te brengen. De ballen waren echter vaak een makkelijke prooi voor doelman van der Mark. De bezoekende ploeg werd in de eerste helft een aantal keren dreigend. Floris Boonstra kon alleen op de keeper af nadat de nummer 4 van Veenwouden de bal miste. Boonstra twijfelde echter tussen een schot of de bal breed leggen aan Kayin Kleefstra, waardoor deze kans om zeep werd geholpen. Wytse Veenstra kwam aan de andere kant van het veld oog in oog met doelman Kevin Wilpstra, nadat Veenstra uit de rug van Romar van der Leij vanaf links richting goal kon lopen. Zijn schot met links ging via Wilpstra en de paal over de zijlijn. Blauw Wit was dus gewaarschuwd voor de spits die terugkeerde van zijn avontuur bij Sneek Wit Zwart. Een vrije trap van Blauw Wit werd nog losgelaten door keeper van der Mark, maar de rebound werd op tijd weggewerkt door een verdediger van de thuisploeg. Beide ploegen gingen aan de thee met een brilstand op het scorebord.

In de rust werd er in de kleedkamer vooral afgesproken dat er na rust meer gevoetbald moest worden en minder de lange bal moest worden gehanteerd. Dit zorgde direct na rust voor een goede mogelijkheid van spits Boonstra. Hij werd goed vrij gespeeld vanuit het middenveld en schoot van net buiten het strafschopgebied een metertje naast de kruising. Ook Veenwouden werd na een klein uur spelen bijna gevaarlijk, toen Hessel Ellens net een teen te kort kwam om de bal vanaf een meter of tien op doel te schieten. De mannen van Bert Hollander speelden in de tweede helft continu Kleefstra en Bob Schepers aan op de zijkanten. Zij zorgden voor veel gevaar en kregen veelal te maken met twee en soms zelfs drie tegenstanders. Schepers ging deze uitdaging graag aan en speelde drie tegenstanders allemaal uit. Zijn voorzet vanaf rechts leverde de openingstreffer op. Wiebe Bakker dook ineens op voor van der Mark en kopte eerst op de keeper, waarna hij de rebound simpel kon binnentikken, 0-1! Het doelpunt gaf de ploeg nog meer energie en vertrouwen, waardoor Blauw Wit nog makkelijker ging voetballen.

Na de 0-1 volgden nog een paar goede kansen van de uitspelende ploeg. Wiebe Bakker schoot een vrije trap van twintig meter net naast de paal. Boonstra benutte een prima hoge bal van Schepers niet en schoot over. Bovendien kreeg de uitploeg veel corners, echter zal de ploeg hier nog meer op moeten gaan trainen om hieruit meer rendement te halen. Vijf minuten voor tijd werd Veenstra nog eenmaal gevaarlijk, de voorzet belandde echter bovenop zijn hoofd en was een makkelijke prooi voor doelman Wilpstra. Pas aan het einde van de wedstrijd werd de overwinning veiliggesteld. Door een individuele actie van invaller Arjen Boonstra en een lage voorzet vanaf de achterlijn op zijn broer Floris, die voor zijn bewaker kwam en simpel de bal met zijn linkervoet kon afronden, 0-2! Vrij snel hierna konden de mannen in het oranje uittenue de overwinning vieren na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Volders.

Al met al een goede overwinning van Blauw Wit en uiteraard een goede start van de competitie. Wederom was de tweede helft sterker dan de eerste helft. Geen enkele wedstrijd in de eerste speelronde kende een gelijke stand na 90 minuten. Volgende week komt ’t Fean ’58 uit Surhuisterveen op bezoek in Leeuwarden. De club werd onder leiding van trainer Mark Bosma kampioen in de 3eklasse B afgelopen seizoen. Vorig jaar verloor de club slechts tweemaal in de competitie. Op de eerste speelronde in de 2eklasse leed het wel gelijk de eerste nederlaag, 1-2 thuis tegen VVI. De laatste ontmoeting in competitieverband tussen beide teams in Leeuwarden eindigde overigens in 5-1 voor de thuisploeg op 4 april 2015. De enige doelpuntenmaker in de huidige selectie was Jonathan Greogoria.

Opstellingen
Veenwouden:
C. van der Mark; Witteveen (N. van der Mark), Westerlaan, van der Veen (C), Haringsma; Procee, Sijtsma, Dijk; Vrieling, Veenstra, de Vries

Blauw Wit:
Wilpstra; Spindelaar, van der Leij (Ibrahim), van Dijk, Koetstra (Veldhuis); Rooze, Bakker
(A. Boonstra), Bootsma; Schepers (C), F. Boonstra, Kleefstra.

BCV – Hardegarijp                                                          5-1
Tonego – Stiens                                                              2-1
t Fean – VVI                                                                     1-2
Nijland – CVVO                                                                3-1
Leeuwarder Zwaluwen – Wykels Hallum                      3-0