6 - 2

't Fean'58 1

2e klasse I

29 september 2018 15:00

De eerste thuiswedstrijd van de competitie op sportpark Wiarda werd gespeeld tegen ’t Fean ’58. De gasten uit Surhuisterveen werden afgelopen seizoen terecht kampioen in de 3eklasse. Dit seizoen mogen ze het dus opnemen tegen Blauw Wit, dat helaas een stapje terug moest doen. Trainer Bert Hollander liet zijn elftal ongewijzigd na de overwinning in Veenwouden. Arjen Boonstra zat niet bij de selectie vanwege een lichte blessure en is er tegen Leeuwarder Zwaluwen ongetwijfeld weer bij.

Binnen vijf minuten werd de eerste goal van deze doelpuntrijke wedstrijd gescoord. Het waren de gasten die onverwachts de leiding namen. Tweemaal wonnen zij een kopduel van een tegenstander, waardoor spits Raoul Dijkstra met de bal richting doel kon gaan. Oog in oog met keeper Kevin Wilpstra faalde hij niet, 0-1. De mannen van Mark Bosma konden echter niet lang van de voorsprong genieten, want Sjorick Bootsma scoorde in zijn eerste thuiswedstrijd voor Blauw Wit na acht minuten spelen gelijk een doelpunt. Op aangeven van Tim van Dijk kon Bootsma vrij voor de keeper afronden, 1-1. De snelle gelijkmaker zorgde uiteraard voor opluchting bij Blauw Wit na die vroege tegenvaller. Voor en tijdens de wedstrijd werd door Hollander benadrukt dat Kleefstra en Schepers vandaag veel in het spel moesten worden betrokken. De uitploeg zakte vrij ver terug op eigen helft en daardoor kregen de twee buitenspelers vaak te maken met dubbele dekking. Na ongeveer 20 minuten kwam Schepers door op links en gaf voor op Kleefstra, die met links zorgde voor de voorsprong, 2-1.

Na dit doelpunt gingen de blauwhemden op zoek naar meer goals. Het werd een aantal keren gevaarlijk voor de goal van keeper Jelmer van der Meer. Rechtsback Erwin Vos moest tweemaal de bal van de lijn wegwerken om een ruimere voorsprong te voorkomen. In de 37eminuut ging Kleefstra zijn directe tegenstander voorbij en haalde de achterlijn. Zijn voorzet werd afgemaakt door Floris Boonstra, 3-1. Een minuut later was Kleefstra opnieuw het begin van een prachtig doelpunt van de thuisclub. Hij bereikte spits Boonstra met een lob achter de defensie. Vervolgens gaf Boonstra de bal door de lucht voor op de diepgaande Wiebe Bakker. Hij kon eenvoudig koppen en het volgende doelpunt voor zijn rekening nemen, 4-1. Al voor de rust leek Blauw Wit al de vroege achterstand te hebben weggewerkt en de overwinning te hebben veiliggesteld.

De gasten waren na de pauze echter niet van plan om mee te werken aan een monsterscore. Zij gaven druk en waren fel in de duels. Door balverlies op het middenveld dook Dijkstra nogmaals op voor keeper Wilpstra, ditmaal schoot hij wild over het doel. Blauw Wit had in deze fase moeite om het niveau van voor de pauze te benaderen. Dit had ook te maken met de harde overtredingen die werden gemaakt op enkele spelers. De gasten ontvingen enkele terechte gele kaarten. Zo moest de jarige Dion Rooze het veld verlaten met een lichte blessure. Na 65 minuten spelen scoorde Bakker een heerlijke goal uit een directe vrije trap. Hij liet de keeper totaal kansloos met zijn geplaatste bal, 5-1. Vijf minuten voor tijd negeerde de uitstekende scheidsrechter van dienst Kevin Moed een vlagsignaal van de grensrechter, waardoor Kleefstra op aangeven van Schepers op de keeper af kon lopen. Hij kon profiteren van het meelopen van invaller Hemen Ibrahim en zorgde met een bal in de korte hoek voor de laatste goal van Blauw Wit, 6-1. De laatste treffer deze middag was namelijk voor de Feansters. Voor het aanbreken van de blessuretijd zorgde invaller Edwin Notebomer voor de eindstand, 6-2. Nadat een van zijn teamgenoten de bal ontfutselde van twee tegenstanders kreeg Notebomer de bal ogenschijnlijk in buitenspelpositie. Zijn schot leek houdbaar, maar verdween toch in het doel van Wilpstra.

Blauw Wit kon met name tevreden terugkijken op de eerste helft. Het draaide een vroege achterstand voor rust al om in een onoverbrugbare voorsprong. Bovendien was de thuisclub uiterst effectief en kijkt dan ook met vertrouwen uit naar de volgende wedstrijd. Verder is het prettig dat er al veel spelers één of meerdere goals achter hun naam hebben staan. Het bleef nog erg lang gezellig in de kantine op sportpark Wiarda. Er werd met name nagepraat over de vele doelpunten, de gekozen man van de wedstrijd en ten slotte over de zangkunsten van Esther Algra, ofwel Essie Sound.

Volgende week is de derby van Leeuwarden weer terug van weggeweest. Leeuwarder Zwaluwen en Blauw Wit gaan op 6 oktober opnieuw de strijd met elkaar aan. De laatste ontmoeting op sportpark Nijlân eindigde overigens in 1-4 op 26-11-2016. De onbetwiste man van de wedstrijd was Jonathan Greogoria, hij scoorde alle goals namens Blauw Wit. Het duel tussen beide teams speelt zich deze keer af in de tweede klasse, waar beide clubs hadden gehoopt elkaar in de eerste klasse te treffen. Na de derby op 6 oktober is één ding zeker, beide teams zullen niet langer de maximale score in de competitie hebben. Zwaluwen won namelijk ook de tweede wedstrijd met 1-3 in Stiens. Het belooft een spannende wedstrijd te worden met veel publiek.