Scheidsrechter

Bakker, T.W.

Accommodatie

Onbekend

Na afloop van de stadsderby waren er vooral in het Blauw Wit kamp blijde gezichten te zien. Ja, wat wil je. Een dikke duizend toeschouwers langs de lijn, een overvolle kantine en op de valreep een punt uit de handen van de tegenstander grissen. Bij de bezoekers kon er slechts een zuur lachje af. Een groot deel van de wedstrijd de touwtjes in handen hebben en dan door een in hun ogen dubieus doelpunt de volle buit laten glippen. Wat gebeurde er dan allemaal op deze enerverende derbyavond?

Na een spetterend vuurwerk kwamen de gasten sterk uit de startblokken. Bosma en zijn staf hadden hun huiswerk goed gedaan en door vroeg te storen lieten zijn mannen de gastheren niet in hun spel komen. Dat leverde direct een aantal corners op waar geen munt uit werd geslagen. In de zesde minuut mocht Ganzevoort niet mopperen, dat zijn overtreding slechts met een vrije trap werd bestraft. Scheidsrechter Bakker, hij kon het hoge tempo de gehele avond amper bijbenen, hield de kaarten op zaak. Omdat Cadeau en Constancia door hun snelheid voor constante dreiging zorgden, kreeg de thuisclub maar weinig gelegenheid om hun aanvallers in stelling te brengen. Het duurde dan ook tot de vierentwintigste minuut, dat de eerste doelpoging viel te noteren. Een vrije trap van Miftari ging niet ver naast. Daar waar de Zwaluwen het beste van het spel had, waren de kansen voor de gastheren. Na een solo van diezelfde Miftari pakte doelman Kuperus de inzet resoluut uit de korte hoek. Een paar minuten later was hij echter in geen velden of wegen te zien, toen Greogoria aan het eind van een fraaie actie van Musliu stond. Met het binnenkantje schoot hij centimeters naast. Wat een kans om het spelverloop op z’n kop te zetten. Een tweede kreeg de rappe linksbuiten van de gastheren in de 39e minuut zelf aangeboden. Musliu mocht alleen op de keeper afgaan, maar zag zijn schot centimeters langs de kruising zeilen. Twee minuten later was het aan de andere kant wel raak toen Bootsma optimaal van balverlies van Sewgobind kon profiteren. Er werd hem geen strobreed in de weg gelegd en op de uithaal was Dijkstra, die overigens al een aantal keren attent had ingegrepen, volmaakt kansloos (0-1). Vlak voor de thee kregen Constancia, redding Dijkstra en Greogoria op aangeven van Kleefstra naast, de mogelijkheden om het scorebord een ander aanzien te geven. De marge van één doelpunt bleef echter in tact. Het beloofde een spannend tweede bedrijf te worden.

Het waren vanaf de aftrap opnieuw de bezoekers die de wedstrijd naar zich toetrokken. Het box to box voetbal betekende wel spektakel, maar leverde geen goed voetbal op. Bij de thuisclub ging er van alles mis en ook bij de gasten waren de eerste tekenen van verval zichtbaar. Het hoge tempo begon z’n tol te eisen. De klok had al meer dan zeventig minuten weggetikt toen Constancia de kans kreeg om zijn ploeg op een comfortabele voorsprong te zetten. Na gerommel in de Blauw Wit defensie was hij de keeper al voorbij en had een leeg doel voor zich. Hij schoot tot ontzetting van heel Zwaluwen naast. Zes minuten later presteerde hij hetzelfde, nadat Domingos Vemba zich in de luren had laten leggen. En dan komt de gelijkmaker als een mokerslag aan. Vlak voor tijd liet Kuperus de bal tijdens een luchtduel los en toen hij er in tweede instantie ook niet in slaagde het leer te pakken, knalde Greogoria door een woud van benen de gelijkmaker in de touwen(1-1). Bakker, hij stond er deze keer goed bij, had niets onreglementairs gezien en wees gedecideerd naar het midden.

Omdat Be Quick (Dokkum) en de Zeerobben eerder op de middag ook gelijk hadden gespeeld, bleef de stand aan de kop van de Tweede Klasse I ongewijzigd. De beide nog ongeslagen toppers uit Leeuwarden blijven met respectievelijk 23 en 21 punten de nummers één en twee.