Scheidsrechter

Wijma, R

Accommodatie

Onbekend

De dag van de laatste beslissingen. Zo zal de zesentwintigste competitieronde het geschiedenisboek van de Eerste Klasse E ingaan. Oranje Nassau was een week eerder de sterke kampioen geworden en de gastheren hadden nog een minieme kans om de derde periodetitel in de wacht te slepen. Men had echter geen calculator nodig om een kansberekening te maken. Zelf winnen was dan de boodschap en PKC ’83 en Viboa moesten verliezen. Na afloop van een aantrekkelijke en doelpuntrijke wedstrijd bleek al snel, dat er gedeeltelijk aan de voorwaarden was voldaan. Omdat de stadgenoot van ON hun wedstrijd winnend afsloot, pakten zij de periode en Blauw Wit poetste de destijds geleden nederlaag tegen de kampioen weg. Viboa verloor overigens wel. Het was dus “net  niet”.

Nadat de gasten door de erehaag die gevormd werd door de spelers en begeleiding  van de thuisclub het veld hadden betreden, kon er twintig minuten later dan gepland afgetrapt worden. De Leeuwarders startten uitstekend. Floris Boonstra ging goed door op rechts, maar slaagde er niet in om zijn broer Arjen te bereiken. Doelman van Stralendorff zat er tussen en hield de tweeling van een treffer af. De drie zouden elkaar later nog menigmaal ontmoeten. ON had reeds in de derde minuut succes toen v.d. Ree Veenhof voor moest laten gaan. Op zijn diagonale schot had Waterlander geen antwoord (0-1). De kampioen behield, mede omdat ze op het middenveld regelmatig net even een stapje eerder dan hun tegenstanders bij de bal waren, het initiatief. Echte kansen vielen er echter niet te noteren. De eerste die Blauw Wit ten deel viel was gelijk raak. Greogoria reageerde sneller dan twee tegenstanders en liet van Stralendorff kansloos (1-1). De rollen waren ineens omgedraaid en de gasten moesten terug. Goed lopende aanvallen bezorgden hun keeper handen vol werk. Een pegel van Miftari hield hij uitstekend buiten de palen. In de 25e minuut was hij kansloos toen Domingos Vemba en Arjen Boonstra de verdediging van de Stadjers ontrafelden en Floris Boonstra beheerst raak schoot (2-1). Er waren ineens genoeg mogelijkheden voor de Leeuwarders om de score uit te bouwen. Arjen Boonstra werd door een subliem reageerde doelwachter van een voltreffer afgehouden en een penaltyclaim werd door de prima leidende Wijma weggewuifd. Miftari probeerde het in de slotfase van de eerste helft een keer van afstand, maar ook nu gaf van Stralendorff niet thuis. Aanvallend konden de vaardig combinerende Groningers even geen potten breken en daardoor onderging de stand geen wijziging meer.

Deze bleef tijdens de tweede helft maar liefst 25 minuten ongewijzigd op het scorebord staan. Beide keepers waren steeds op hun post. Poorta vond Waterlander op zijn weg en doelman van de gasten reageerde attent op pogingen van Greogoria en Miftaria. Een overtreding van invaller Afman binnen de zestien op Domingos Vemba zorgde voor nieuw leven in de brouwerij. De toegekende strafschop werd feilloos door Sewgobind benut (3-1). Toen Waterlander vijf minuten later de bal losliet reageerde Poorta attent en tikte hij de stand naar 3-2. De koek was nog niet op. Vlak voor tijd dacht de verdediging van de gasten aan buitenspel, maar dat was het niet. Vanuit een moeilijke hoek wist Floris Boonstra toch het net te vinden (4-2). Voor het slotakkoord van deze vermakelijke slotfase zorgde Poorta. Blauw Wit was even niet bij de les en hij strafte dit onberispelijk af. Eindstand 4-3.