Goed voornemen: rookvrij Wiarda

Goed voornemen: rookvrij Wiarda

30 december 2017 12:45


In samenwerking met onze buurvereniging en de bv Sport is eerder dit jaar een verkenning gestart voor een rookvrij sportcomplex Wiarda. Dit mede in het kader van de ‘Rookvrije generatie’ campagne van de Hartstichting en het rookbeleid voor sportaccommodaties van de gemeente Leeuwarden. De drie partijen hebben inmiddels meerdere keren overlegd en contact gehad en zijn positief over de uitkomst.

Het doel van de ‘Rookvrij generatie’ is om rookvrij opgroeien vanzelfsprekend te maken. Ieder kind dat geboren wordt, moet de kans krijgen om volledig rookvrij op te groeien. Zonder het slechte voorbeeld van rokende mensen om zich heen. Zonder de verleiding van glimmende pakjes en toegevoegde smaakjes aan sigaretten. In elke fase van het opgroeien willen ze kinderen beschermen tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Zodat ze opgroeien als een generatie die zélf kan en zal kiezen voor een gezonde, rookvrije toekomst. En dit geldt zeker (ook) voor sportaccommodaties.

Kinderen brengen op onze sportaccommodatie veel vrije tijd door. Vaak wordt op verenigingen nog gerookt; langs de lijn, op de tribune of het balkon of terras. Sporten en roken passen niet bij elkaar. Sporten is gezond, terwijl (mee)roken ongezond is. Een rookvrij sportterrein biedt kinderen een gezonde en veilige omgeving om te sporten. Want zien roken, doet roken. Zeker als dit mensen zijn waar zij naar opkijken zoals ouders, andere sporters, trainers en leiders.

Een rookvrij sportterrein heeft een hoop voordelen:

  • het geeft kinderen het goede voorbeeld
  • het beschermd onze kinderen van (mee)roken en verleiding tot roken
  • het heeft minder afval van sigarettenpeuken en -pakjes
  • het zorgt voor positieve aandacht voor de sportvereniging
  • het beschermd onze (vijf) kunstgrasvelden

De gemeente Leeuwarden heeft de eerste stap gezet door de gebieden om de binnensportaccommodaties van de bv Sport heen per 1 september 2017 rookvrij te maken. Dit wordt zelfs ter plekke aangegeven met belijning en de resultaten zijn goed te noemen. Zelfs kinderen van rokende ouders wijzen hen erop dat ze buiten de rookvrije zone moeten gaan staan roken. De gemeente zal met ingang van volgend jaar ook de buitensportaccommodaties gefaseerd rookvrij maken. Bewust van dit feit zijn daarom de drie partijen met elkaar gaan praten over hoe we dit het beste kunnen aanpakken en invoeren.

Beide voetbalclubs op sportcomplex Wiarda hebben besloten om de rookvrije zone per 1 juli 2018 in te laten gaan, zodat wij per het nieuwe seizoen voldoen aan de voorwaarden van de bv Sport en de gemeente Leeuwarden. De clubs hopen dat vooruitlopend op de maatregel mensen zich al zullen gaan gedragen richting de rookvrije zone, zodat de genoemde datum slechts een formaliteit is.

Tenslotte willen we nog wel even aangeven dat het altijd al verboden was om op en langs de kunstgrasvelden te roken vanwege de schroeimogelijkheid en dus beschadiging van de velden.

De besturen van de twee clubs hopen op een ieders medewerking, zodat wij een rookvrij sportcomplex kunnen aanbieden aan onze nieuwe generatie voetballers.

Bedankt.
Bestuur
c.v.v. Blauw Wit ’34

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!