9722BZ
GRONINGEN
tel. 050-5256133

Oranje Nassau – Blauw Wit 1-2 (1-0)

Blauw Wit heeft de eerste punten op vreemde bodem gepakt. Eerder werd er verloren bij Olde Veste en WHC. Thuis werd er gewonnen van Broekster Boys en moet het nog een duel tegen VV Groningen inhalen midweeks in november. Tegen Oranje Nassau kon trainer Bert Hollander voor het eerst beschikken over Thimo de Jong, hij was nog niet speelgerechtigd in eerdere wedstrijden. Wiebe Bakker kijkt wederom vanaf de zijlijn door een blessure aan zijn enkel. Gert Jan Spindelaar en Dion Rooze waren wel weer fit genoeg voor de start. Kai van Rijswijk begon in de dug-out door ziekte.

Op 7 maart 2020 was dit affiche de laatste voetbalwedstrijd voordat in Nederland maatregelen werden ingevoerd vanwege corona. Blauw Wit won toen met 0-2 door goals van Sjorick Bootsma en Arjen Boonstra. Door de overwinning leken Blauw Wit en Noordscheschut de enige overgebleven titelkandidaten. Helaas heeft dit geen vervolg gekregen. De wedstrijd op het nieuwe kunstgrasveld van de thuisploeg stond onder leiding van R. Weiland. Twee teams die uitgaan van eigen kracht en het spelletje willen maken begonnen aan de wedstrijd. Gedurende de eerste helft kreeg de thuisploeg steeds meer de overhand. Dit resulteerde in een paar goede kansen. Keeper Kevin Wilpstra reageerde attent op een steekbal richting spits Thomas Careman. De balvaste spits was betrokken bij vrijwel iedere aanval van de thuisploeg. Een makkelijk gegeven vrije trap na een vermeende overtreding van Martijn Barto betekende dat Careman een poging kon wagen vanaf 20 meter van het doel. Tot grote opluchting van Blauw Wit krulde hij de bal op de kruising en kwam het leer weer terug het veld in. De andere doelpogingen van ON gingen over of naast. Blauw Wit stelde in de eerste helft hier te weinig tegenover. Ondanks een kwetsuur kwam rechterspits Rens Merkus tweemaal langs zijn directe opponent, echter was zijn voortzetting matig. Nick Glazer schoot eenmaal hard, maar recht op het doel en daardoor was dit een makkelijke prooi voor doelman Erwin Heidekamp. Blauw Wit was niet in staat om voorin de bal vast te houden en in de ploeg te houden, waardoor het in de eerste helft meerdere malen achter de bal aan liep en niet in staat was om de vaste speelwijze uit te voeren. Tien minuten voor rust kwam de thuisploeg dan ook verdiend op voorsprong. Youri Schuur drukte vanuit de loop op de rand van het strafschopgebied af en verraste keeper Wilpstra in de korte hoek, 1-0!

Met een achterstand in de kleedkamer besloot trainer Bert Hollander tweemaal te wisselen. Glazer en Bob Schepers bleven achter in de box. In de tweede helft kwamen aanvallers Kai van Rijswijk en Arjen Boonstra voor hun in de plaats. In de tweede helft was het spelbeeld totaal anders. Het positiespel van Oranje Nassau kwam steeds minder uit de verf, er werd sneller balverlies geleden en met name Blauw Wit zorgde voor veel meer dreiging. Het centrale duo Barto en Jordy den Hoedt wisten veelvuldig hun tegenstanders uit te spelen en voor een extra man op het middenveld te zorgen. Ook in de diepte waren de gasten in het tweede deel via meerdere spelers gevaarlijk. Dit resulteerde in een gelijkmaker van invaller Boonstra. Na een splijtende pass van Barto dacht hij geen seconde na en verschalkte de keeper, 1-1! Beide invallers waren bij een andere aanval niet dodelijk genoeg, toen van Rijswijk te zacht op doel schoot. De Leeuwarders meenden ook een penalty te moeten krijgen, maar de arbiter zag een overduidelijke handsbal over het hoofd. In de slotfase was Blauw Wit opnieuw gefrustreerd op de leidsman, toen hij een perfecte tackle van invaller de Jong beoordeelde als een overtreding. Een gele prent was het resultaat en de spelers die het oneens waren met de verkeerde beslissing kwamen ook in het boekje. Careman zijn vrije trap ging via de muur over en ook dit was meneer Weiland ontgaan, want een doeltrap was het gevolg.

Vlak voor tijd kreeg Blauw Wit loon naar werken toen Floris Boonstra scoorde met een rake kopbal van dichtbij. Het was de winnende treffer tot grote vreugde van zowel de spelers als de bank van de bezoekers. Boonstra kreeg de bal werkelijk perfect aangemeten van Kai van Rijswijk vanaf rechts. Niet lang na deze goal was het duel afgelopen en kon Blauw Wit de overwinning gaan vieren in een duel met twee verschillende helften.

Door de eerste punten in een uitwedstrijd blijven de Leeuwarders de aansluiting met de subtop van de ranglijst houden. Olde Veste heeft als enige ploeg de volle buit en maakt een grote kans op de eerste periode. Pelikaan S en WHC zijn ook goed gestart met 10 punten uit 5 duels. WHC won met 5-0 thuis van Zeerobben en de overige wedstrijden laten zien dat de teams in deze klasse aardig aan elkaar gewaagd zijn. Winsum en F.C. Burgum zijn met 2 punten op de ranglijst de enige ploegen zonder overwinning. Des te knapper is het feit dat Winsum spits Rick Schaaphok al op 6 treffers staat. Afgelopen weekend was hij voor de eerste keer dit seizoen niet trefzeker overigens.

Volgende week reist Blauw Wit wederom richting het oosten naar PKC. De Leeuwarders wonnen de laatste drie duels op sportpark De Kring. De laatste ontmoeting eindigde in 1-3, voor Blauw Wit waren Rob Dijkstra, Wiebe Bakker en Arjen Boonstra trefzeker.

Opstellingen

Blauw Wit: Wilpstra; Spindelaar (de Jong), Barto, den Hoedt, van Dijk; Glazer (van Rijswijk), Rooze, Kleefstra; Merkus (Dijkstra), F. Boonstra, Schepers (C) (A. Boonstra).