Blauw Wit wint ook derde bekerduel ruim van Nijland.

0 - 6

Blauw Wit '34 1

Groep 1 19

12 september 2020 14:30

Nijland – Blauw Wit 0-6 (0-3)                                                                  zaterdag 12-9-2020

Blauw Wit vertrok uit Leeuwarden zonder de geblesseerde Rob Dijkstra, hij had tijdens een training last van zijn kuit gekregen. Kevin Wilpstra was niet fit en ontbrak ook bij de selectie. Hierdoor kreeg Job Moerings al snel in dit seizoen de kans om zijn debuut te maken voor het eerste elftal. Fijn voor hem dat het in een wedstrijd is waar niet veel meer op het spel staat. Een halve minuut na de aftrap van Blauw Wit leek het voor de aanvoerder van Nijland Eelke van der Wal alsof deze wedstrijd om lijfsbehoud werd gespeeld. Een harde onnodige overtreding op Dion Rooze betekende al snel een meer dan terechte gele kaart voor de verdedigende middenvelder van de thuisploeg. Scheidsrechter van der Wal gaf hier gelijk een goed signaal en floot een vrijwel foutloze middag.

In de openingsfase zette Arjen Boonstra vanaf rechts een actie in naar het centrum, zijn schot ging hard tegen een arm aan en de bal ging op de stip. Aanvoerder Bob Schepers ging achter de bal staan tegenover de keeper spelend met een pet. De strafschop ging vol overtuiging tegen de lat en over het doel van Irolt Biesma. Niet veel later dook Wiebe Bakker op voor de doelman via een fraaie lange bal, die veel werd gehanteerd door de bezoekers, met name over de kwetsbare rechterkant van Nijland. Bakker schoot vollerend over de goal. Uit een standaardsituatie viel de openingstreffer voor de gasten. Rooze was in drie instanties trefzeker toen de bal voor zijn voeten belandde, 0-1! Floris Boonstra kon na loslaten van Biesma ook scoren via een intikker, 0-2! Linksvoor Enzio Clark werd veel gezocht in de eerste helft. Bij een aanval twijfelde hij tussen koppen en schieten vlak bij het doel, zijn keus om met het hoofd te scoren mislukte. Clark werd ook eenmaal  onreglementair gevloerd en zag de bal opnieuw op elf meter neergelegd worden door Schepers. De ex jeugd international van ons land heeft gedurende de coronacrisis overduidelijk meer uren gespendeerd in de studio voor zijn solocarrière als rapper ‘Bobbang’ in plaats van te oefenen op zijn penalty. Zijn tweede kans om te scoren verdween ruim over de lat, Jaap Stam miste op vergelijkbare wijze een penalty tijdens de serie van de halve finale tegen Italië op het EK 2000 in Nederland en België.

Nijland hield het erg compact zoals vrijwel altijd op eigen veld en kwam sporadisch van eigen helft af. Keeper Moerings kwam niet met een redding in actie voor rust. Uit een corner legde Bakker de bal terug op Martijn Roosenburg. De centrale verdediger besloot maar eens uit te halen en zag dat zijn schot buiten bereik van Biesma tegen de touwen ging, 0-3! Met deze stand zochten beide teams de vier kleedkamers op.

In de rust en in de tweede helft kwamen alle vijf wissels van de selectie van Bert Hollander binnen de lijnen. Doelman Biesma liet na rust zien dat hij wel degelijk een fraaie redding in huis had. Na tien minuten schoot KayinKleefstra de bal in de bovenhoek, maar zijn schot werd dus gepareerd. Daarna zag Schepers dat hij voortaan beter van buiten het strafschopgebied kan schieten, want op zijn schuiver had Biesma geen antwoord, 0-4! Schepers bleef daarna de meest besproken speler op sportpark ZweitseHuitema toen hij de bal te kort terugspeelde vanaf de middenlijn richting zijn keeper. Moerings redde goed op het schot van Lars Hemmes. De boomlange verdediger Mente de Boer was nog gevaarlijk met een kopbal uit een verre vrije trap maar miste het doel. Arjen Boonstra zag zijn kopbal aan de andere kant onverwachts op de lat boven hem eindigen en kreeg de bal perfect voor zijn voeten, 0-5! Tien minuten voor tijd kon zijn broer na matig keepen de eindstand bepalen, o-6! Een probleemloze middag met een ruime overwinning als afsluiting van deze bekerpoule. De Leeuwarders en vv Heerenveen gaan naar de volgende ronde later dit seizoen. Heerenveen won met 5-1 van Emmeloord.

Komende zaterdag zal het nieuwe seizoen afgetrapt worden met het gepromoveerde FC Burgum en WHC Wezep, vorig jaar uitkomend in 1D district oost. Het zal met name interessant zijn wat deze twee teams zullen presteren in deze competitie. Noordscheschut is nu hoofdklasser en SVI is weer ingedeeld in district oost. WHC is in het verleden lang actief geweest in de hoofdklasse en zal bovenin mee moeten draaien. FC Burgum heeft ook een kwalitatief goede en grote selectie en zal op dezelfde manier als Blauw Wit afgelopen seizoen deed kunnen verrassen. Bij Balk, Drachtster Boys en Leeuwarder Zwaluwen zijn meerdere basisspelers vertrokken en lijken daardoor kwalitatief minder sterk als voorheen. De ploegen in Groningen hebben relatief vaker wisselingen in de selecties en het is altijd afwachten wat hier uit voort komt. Pelikaan S en Oranje Nassau zullen ongetwijfeld een rol van betekenis gaan spelen op de ranglijst. Broekster Boys plaatste in het voorjaar twee opmerkelijke berichten op sociale media. Oproepen voor een talentvolle keeper en spits doen vermoeden dat de selectie wel versterking nodig had. Opnieuw een pittig seizoen lijkt voor de hand liggend voor de club uit Damwoude. Verder is het ambitieuze Zeerobben altijd leuk om te volgen met talentvolle spelers. Winsum zal op het nieuwe sportcomplex zonder topscorer Rogier Krohne op zoek gaan naar doelpunten en een plek in het linker rijtje net als de afgelopen vijf jaar. Ten slotte zijn PKC en Olde Veste al jaren actief in de 1e klasse met wisselende resultaten.

Volgende week speelt Blauw Wit de eerste wedstrijd van de competitie thuis tegen vv Groningen. De laatste ontmoeting tussen beide teams eindigde overigens in een 3-2 overwinning voor Blauw Wit op 15 februari 2020. Floris Boonstra was vroeg in de wedstrijd trefzeker en Guido Bemelmans en Tim van Dijk ook nadat de wedstrijd kort was gestaakt. Dit kwam door een achteraf terecht afgekeurde goal wegens buitenspel van Blauw Wit.