1 - 4

Blauw Wit '34 1

Groep 1 19

29 augustus 2020 17:00

Vv Heerenveen – Blauw Wit 1-4 (0-1)                                                                zaterdag 29-8 2020

Voor het eerst in bijna een half jaar speelde Blauw Wit eindelijk weer een officiële wedstrijd. De Leeuwarders dachten na 7 maart door de 0-2 overwinning tegen Oranje Nassau de titelstrijd met Noordscheschut te gaan uitvechten. De afloop is inmiddels bekend en het is nu zaak om dit seizoen te laten zien dat het team minimaal hetzelfde niveau kan halen. De selectie is grotendeels intact gebleven, maar enkele wijzigingen vinden uiteraard ieder jaar wel plaats. Zo vertrok Pavel Usakov naar de beloften van Cambuur en namen Sander Hoekstra en Stijn Riedstra ook afscheid. Rob Dijkstra verliet na acht seizoenen Buitenpost om weer in eigen stad te kunnen voetballen. Nick Glazer, Lester Kors en Job Moerings zijn afkomstig vanuit de jeugd. Ten slotte is Enzio Clark gekomen van de jeugd van IJsselmeervogels.

Helaas liet Sjorick Bootsma in de voorbereiding weten per direct te stoppen. Met de definitieve selectie werd er na een teleurstellend trainingskamp op Terschelling twee keer geoefend tegen VVI (6-3) en Heerenveense Boys (0-0). Dit seizoen is er opvallend genoeg geen derby mogelijk volgens de beker loting. Meestal is er wel minstens één andere ploeg aanwezig en wordt er veelal lokaal ingedeeld. Na vv Heerenveen volgen nog Emmeloord en Nijland.

De thuisploeg kwam tegen de Leeuwarders zeer goed uit de startblokken. Al na een paar minuten volgde er een schot van buiten het strafschopgebied, echter raakte deze de paal. Na een kleine tien minuten was de linksbuiten ook dicht bij een treffer. Hij dribbelde naar binnen en testte doelman Kevin Wilpstra in de verre hoek. Hierna kregen de bezoekers meer vat op de wedstrijd, al bleef het de eerste helft vaak heen en weer gaan door een hoog tempo en veel balverlies. Arjen Boonstra was dichtbij een doelpunt, maar zag even later alsnog zijn team op voorsprong komen. Aanvoerder Bob Schepers bediende met een fraaie hoge bal KayinKleefstra. De creatieve middenvelder opende de score, 0-1! Kleefstra was in de voorbereiding op dit seizoen een week lang op stage bij de beloften van de Graafschap. Hij liet daar een goede indruk achter, maar met name vanwege zijn 23-jarige leeftijd komt er geen vervolg bij de Superboeren uit Doetinchem. Daardoor kan Kleefstra zich weer volledig focussen op zijn eigen voetbalschool in Leeuwarden.

Met name in de diepte werden de gasten deze wedstrijd gevaarlijk. Boonstra kwam opnieuw op de keeper af, maar werd zodanig aan zijn oranje shirt getrokken dat zijn schot niet op doel ging. Kleefstra kreeg voor rust nog een tweede mogelijkheid om te scoren. Schepers kon de bal mee geven op de opkomende Gert Jan Spindelaar en na terugleggen op de zestien schoot Kleefstra net naast.

In de pauze werd nogmaals de spelopvatting besproken en was er na rust een volwassen ploeg aanwezig op het veld. Schepers, Bas Koetstra en Guido Bemelmans werden gewisseld voor Clark, Dijkstra en Floris Boonstra. Laatstgenoemde genoot afgelopen week nog van een vakantie in eigen land, maar liet zien nog steeds messcherp te zijn. Gelijk na rust stelde Clark Boonstra in staat om te scoren vanaf links, o-2! En vijf minuten later werd het duel beslist toen Wiebe Bakker een puike voorzet gaf vanaf rechts op wederom Floris Boonstr, 0-3! Hierna liepen de gastheren vaak achter de bal aan en scoorde Bakker nog vanuit een korte corner met Kleefstra, 0-4! Vlak voor tijd kreeg een speler van de thuisploeg de bal voor zijn voeten toen een lage voorzet werd onderschept. Hij liet Wilpstra kansloos en zette de eretreffer op het scorebord, 1-4!

Volgende week speelt Blauw Wit thuis tegen SC Emmeloord. Beide teams hebben voor zover bekend nooit eerder tegen elkaar gespeeld.