SVI 1

1e klasse E

7 december 2019 14:30

‘Blauw Wit wederom koploper na winst in topper’

Blauw Wit – SVI 3-1 (1-0)                                                                                          zaterdag 7 december 2019.

Bij Blauw Wit ontbrak Sjorick Bootsma wederom vanwege zijn blessure. Dion Rooze kon na het uitzitten van zijn wedstrijd schorsing weer starten in de basis. Kayin Kleefstra was niet fit genoeg om een hele wedstrijd te spelen en begon op de bank. Bij de gasten startte verrassend de rappe linksbuiten Nico Veldman op de bank.

In het eerste kwartier werden er nauwelijks kansen gecreëerd. De eerste goal kwam bijna via een eigen doelpunt tot stand. De nummer 18 van SVI schoot de bal op een bijzondere manier terug naar zijn doelman, die de bal net voor de lijn kon opruimen. Enkele minuten later was de topscorer van de competitie Youp Kok, tien goals in tien wedstrijden, voor het eerst actief. Zijn zwakke poging was natuurlijk te pakken voor Kevin Wilpstra. Na dik twintig minuten gaf aanvoerder Bob Schepers vanaf links hard en laag voor, waar een schot wellicht beter was geweest omdat de keeper al gokte op een voorzet. Tien minuten later speelde Schepers zich voor het eerst echt vrij, maar zijn harde en hoge schot ging in de handen van de goed gepositioneerde doelman. Hierna vond al de eerste wissel plaats bij de bezoekers uit Zwolle. Beide ploegen kregen in de laatste fase van de eerste helft nog kansen om te scoren. Allereerst gaf Wiebe Bakker de bal op prima wijze mee aan Schepers, die schoot onnauwkeurig tegen de buitenkant van de paal. De doeltrap werd apart genomen door SVI, waardoor de oplettende Pavel Usakov bijna profiteerde en kon scoren. SVI kreeg vanuit een corner een uitstekende kans om op voorsprong te komen. De inzet was echter vrij zacht en kon door Wilpstra worden gestopt. Vijf minuten voor de rust verdween de brilstand van het scorebord. Een lange bal van Bas Koetstra langs de linkerkant van het veld werd binnengehouden door Schepers. Hij haalde bijna de achterlijn en gaf strak voor op Arjen Boonstra. De zogenaamde man van glas, die toch al weer enige tijd fit is, schoot raak via de onderkant van de lat, 1-0! Uiteraard een heerlijk moment voor het elftal van trainer Bert Hollander om de leiding te nemen in de wedstrijd.

De bevrijdende treffer voor Blauw Wit liet even op zich wachten na rust. Op aangeven van Gert Jan Spindelaar kon Floris Boonstra doorstoten naar het vijandelijke doel. Hij plaatste de bal naast de keeper tegen de touwen, 2-0! Even later liet Kleefstra zijn klasse zien. Met een geslaagde solo dribbelde hij enkele tegenstanders voorbij. Zijn keuze om de bal zelf af te maken slaagde helaas niet, de keeper kon redden omdat Kleefstra de bal niet optimaal kon raken. Invaller Sander Hoekstra had in de rebound pech dat zijn doelpunt werd afgekeurd vanwege buitenspel. Kleefstra kon even later na goed doorjagen van Blauw Wit alleen op de keeper af en was nu wel trefzeker, 3-0! De techniektrainer kon hierna ook zijn tweede van de middag maken, maar raakte de controle over de bal kwijt toen hij wederom op de keeper af ging. SVI werd in de tweede helft gevaarlijk vanuit een leep schot van Kok, maar zijn poging ging net over. Veldman speelde een groot deel van de tweede helft. Hij was dreigend, maar stichtte geen direct gevaar. In de blessuretijd kwam als een duveltje uit een doosje Kok met zijn opvallende witte schoenen toch nog tot scoren. Een hoge bal werd niet goed ingeschat door de Leeuwarders, waardoor Kok de bal net over de vingertoppen van Wilpstra kon liften, 3-1! Een domper op een uitstekende middag voor Blauw Wit. Een verdiende overwinning in een wedstrijd waarin geen moment het gevoel aanwezig was dat Blauw Wit punten zou gaan verspelen. Door de nederlaag van Oranje Nassau stijgt Blauw Wit wederom naar de koppositie op de ranglijst. De meest opvallende uitslag deze speelronde viel in Winsum waar Leeuwarder Zwaluwen met 6-2 naar huis werd gestuurd. Verder is de opmars van Balk natuurlijk ook opvallend. Doordat zij al bijna twee maanden ongeslagen zijn nestelen zij zich in het enorm spannende linker rijtje.

Volgende week speelt Blauw Wit de laatste wedstrijd van dit jaar. Wederom een thuiswedstrijd tegen een concurrent, ditmaal tegen Pelikaan S uit Oostwold. Inderdaad de club die er verantwoordelijk voor was dat Blauw Wit degradeerde naar de 2e klasse in de nacompetitie (0-4). De Groningers hebben net als Blauw Wit en Oranje Nassau 21 punten, maar slechts een doelsaldo van plus twee. Ze wonnen maar liefst vijf keer met één doelpunt verschil. Tweemaal hielden zij het doel schoon en in één wedstrijd scoorden zij niet tot dusver. In competitieverband hebben beide clubs nog nooit tegen elkaar gespeeld.